Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsdynastin en seger från åttonde raka titeln men Dicken ger inte slaget förlorat: ”Vi har minst lika bra spelare som Cocks”

Från 2021
Uppdaterad 21.04.2021 22:30.
Teemu Tamminen i Cocks.
Bildtext Teemu Tamminen i Cocks gjorde sju mål.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Det mesta tyder på att Cocks är på väg mot ett nytt FM-guld i handboll. Dicken gav en rejäl match åt Cocks i final ett, men orkade inte stå upp mot den finländska handbollens dynasti i final två på onsdag. Cocks tog en 2–0-ledning i finalserien genom att slå Dicken med 32–20 på bortaplan.

Tongångarna var optimistiska i Dicken-lägret inför onsdagens finalmatch. Man hade förlorat den första drabbningen i Riihimäki med bara två mål och Cocks saknade en av sina absoluta nyckelspelare, vänsternian Ivan Mosic, på grund av skada.

Dicken kom flygande ur startblocken. Man gick snabbt upp i en 3–0-ledning och målvakten Patrik Roslander höll nollan i drygt sju minuter.

– I första halvleken tog vi på tok för dåliga avslut från dåliga lägen. Dicken har oerhört bra målvakter och dem överlistar man inte med sådana skott, säger Cocks tränare Kaj Kekki till Yle Sporten.

Tränarbytet gav resultat

Kekki tog över som Cocks huvudtränare i början av januari och har förvandlat laget till en segermaskin. Man skärras inte av små motgångar i en matchinledning.

– Laget var som en flock med fattigpojkar vid årsskiftet. Spelarna kände sig övergivna och de hade dålig fysik. Det var ett lag utan självförtroende och en av tränarstabens viktigaste uppgifter är att höja spelarnas självförtroende via positiva upplevelser, säger Kekki och fortsätter:

– Jag inledde med att jobba med fysiken för det är lättare att prestera då man är i form, berättar Kekki.

Efter den sega starten gav Cocks-spelarna prov på sitt starka självförtroende. Man fick i gång sin målproduktion och då det väl skedde åt man upp hemmalagets försprång på nolltid.

I halvtid stod matchen oavgjort 14–14.

Bara sex mål av Dicken efter paus

Efter pausen blev Cocks fysiska övertag allt tydligare. Dicken stångade förgäves mot en kompakt försvarsmur, samtidigt som man fick allt större problem med att sätta grus i gästernas anfallsmaskineri.

Tio minuter in i andra halvlek hade Cocks redan ett försprång på fem fullträffar. Det var en smäll som Dicken inte reste sig från.

Trots att Cocks saknade Ivan Mosic så hade man flera spelare som konstant terroriserade Dicken-försvaret. Hemmamålvakten Roslander stod för flera kvalificerade parader men motståndet var övermäktigt. Djordje Djekic, Teemu Tamminen, Vitalie Nenita och Davor Basaric stod samtliga för fyra fullträffar eller fler.

Cocks-lotsen Kaj Kekki hyllade ändå främst försvarsspelet efter matchen.

– Vår defensiv spelade på toppen av sitt kunnande i andra halvlek. Dicken gjorde sex mål och det säger väl det mesta.

Dicken-kaptenen ingjuter mod i truppen

Max Granlund var igen hemmalagets viktigaste offensiva pjäs. Han gjorde sex mål men fick inte tillräcklig uppbackning av sina lagkamrater.

Final tre spelas på lördag i Riihimäki och det mesta tyder på att Cocks sätter punkt för finalserien då.

Dickens kapten, Joacim Broman, ser inte slaget förlorat. Han påminner om att man var i samma läge i semifinalserien mot BK-46.

– Allt är fortfarande öppet. Det såg vi i semifinal. Nu måste vi nolla läget och lita på vårt eget spel. Vi har ett bra spel men vi litar inte på det i dag och det gav oss problem i anfallet och de problemen tar vi med oss till försvaret. Då blir resultatet så här, säger Broman.

Han tycker inte att det krävs en övermänsklig insats för att få Cocks på fall.

– Cocks är ett bra lag. Men det är vi också. Vi har minst lika bra spelare som Cocks på alla positioner. Så jag ser inga problem med att kunna matcha dem.

Kaj Kekki har i sin tur is i magen. Han betonar att hans adepter endast ska hålla fokus på här och nu.

– Nästa boll är på lördag och vi inleder antingen med att anfall eller försvar. Vi litar på att vi avgör serien. Förr eller senare, säger Cocks-tränaren.

Ifall Dicken skräller och reducerar till 1–2 i matcher spelas final fyra först den 12 maj i Britas.

Resultat:

Dicken–Cocks 20–32 (14–14)

Dicken: Max Granlund 6, Ian Martin 4, Joacim Broman 3, Anton Rémy 2, Tadas Stankevicius 2, Benny Broman 1, Johan Gripenberg 1, Felix Nilsson 1.

Cocks: Djordje Djekic 7, Teemu Tamminen 6, Davor Basaric 4, Vitalie Nenita 4, Srdjan Mijatovic 3, Sandro Samardzic 3, Jurij Lukjantjuk 2, Roni Syrjälä 2, Miika Kaukoranta 1.

Cocks leder med 2–0 i matcher. Tre segrar krävs för att vinna FM-guld. Nästa match spelas på lördag i Riihimäki.

Diskussion om artikeln