Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenterna Putin och Lukasjenko knyter allt starkare band – de förbrödras eftersom de ser västvärlden som sin gemensamma fiende

Från 2021
Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko skakar hand och tittar båda mot kameran.
Bildtext Putin och Lukasjenko skakar hand under sitt möte i Sotji i februari 2021.
Bild: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Det har länge varit allmänt känt att Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko inte tycker särskilt mycket om varandra. Men efter att oppositionen i Belarus har vuxit sig starkare och omvärlden har fördömt milisvåldet mot demonstranter i Belarus har kontakten mellan presidenterna blivit allt tätare.

Lukasjenko har besökt Ryssland några gånger under det senaste halvåret, och nu är han åter på väg till Moskva.

Besöket kommer dagen efter att Rysslands president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till federationen. Ett tal där han starkt tog ställning för Lukasjenko och kritiserade påstådda attacker och mordplaner från utlandet.

Aktuella hot på agendan

Inför mötet har Lukasjenko meddelat att man ska tala om förhållandet länderna emellan samt om internationella frågor och situationen i regionen. Av det kan man förstå att det bland annat ska handla om Ukraina.

Presidenterna ska, enligt Lukasjenkos pressteam, också diskutera gemensamma reaktioner på aktuella utmaningar och hot.

Ett hot är de påstådda utländska planerna på att mörda Lukasjenko - planer som Lukasjenko själv berättade om i lördags. Han sa att det var utländska säkerhetstjänster, som CIA, som hade planerat mörda honom och hans familj.

Demonstration mot Aleksandr Lukasjenko i Minsk den 16 november 2020.
Bildtext Demonstrationer mot Aleksandr Lukasjenko har pågått i Belarus sedan presidentvalet i augusti i fjol.

Utländska planer på statskupp

Enligt uppgift skulle de tilltänkta mördarna och deras medhjälpare ha gripits i Moskva efter att Lukasjenko hade bett Putin om hjälp.

President Putin talade i sitt tal till federationen på onsdagen i hårda ordalag om utländska planer på en statskupp och på politiska mord i Belarus.

- Utomlands låtsas man som om inget hade hänt, sa Putin.

Putin talade också om att utländska krafter skulle ha planerat att lamslå trafiken i Minsk och slå till mot elförsörjningen i staden.

Lukasjenko i Putins ledband

Efter att Ryssland annekterade Krimhalvön i Ukraina 2014 var Lukasjenko mycket försiktig och tog aldrig direkt ställning mot Ryssland.

Nu ser det ut som om han vore beredd att ta parti för Putin och Ryssland mot president Zelenskyj i Ukraina.

Då Lukasjenko tidigare den här veckan tog emot parlamentsledamoten Jevgenij Sjevtjenko från Ukraina talade han om hur han vill se Ukraina, Belarus och Ryssland enade.

- Vi är tre brödrafolk och vi ska hålla samman utan att någon försöker mästra en annan, sa Lukasjenko.

Han talade om hur bara Ukraina kan lösa läget i Donbass, alltså den del av Ukraina där kriget pågår.

Ukrainska soldater i Donbass den 18 april 2021.
Bildtext Ukrainska soldater i Donbass den 18 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ukrainske gästen var i sin tur översvallande och påstod att 36 procent av ukrainarna vill se Lukasjenko som sin president. Ett något överraskande uttalande av en politiker som i presidentvalskampanjen 2019 stod nära Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj.

Det är möjligt att president Putin på något sätt vill få med Belarus i mobiliseringen mot Ukraina. Han vill helt säkert också ytterligare stärka statsförbundet mellan länderna.

Och Lukasjenko har inte just något att sätta emot, eftersom hans egen politiska position och Belarus ekonomi är helt beroende av stöd från Ryssland.