Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matilda Nilsson fick se VM-drömmen gå i kras kvällen före avresan: "Här står jag och tittar på mina saker och hoppas att det är en mardröm"

Från 2021
Matilda Nilsson
Bildtext Matilda Nilsson skulle ha gjort sin VM-debut för ett år sedan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jag har inga ord, säger VM-debutanten Matilda Nilsson och börjar gråta när Yle Sporten ringer upp. Jag höll precis på att packa mina sista saker och så fick vi höra att det inte spelas något VM.

Nilsson, som till vardags spelar i KalPas damlag, är hemma i Kuopio där hon har tränat tillsammans med Tanja Niskanen och Elisa Holopainen. I morgon skulle laget åka i väg till Kanada, men så blir det inte nu.

– Jag har säkert inte fattat det helt ännu. Här står jag och tittar på mina saker och hoppas att det är en mardröm, eller ett dåligt skämt.

Nilsson skulle VM-debutera redan 2020, men då ställdes VM in på grund av pandemin. Nu tvingas hon se drömmen gå i kras än en gång. Det är tufft.

Mustonen tveksam till sommar-VM

Enligt IIHF letar man nu efter ett nytt datum redan i sommar. Nilsson hoppas att det blir så.

– Om man skulle kunna spela VM om två månader är det något att vänta på. Så att man inte igen behöver vänta ett helt år till. På OS.

Men kommer det att bli så? Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen är skeptisk. Landslagssamlingarna med coronatester och alla extra arrangemang kostar pengar och Mustonen är tveksam till att alla länder är villiga att göra om allt på nytt.

– Vad är det som garanterar att man kan arrangera VM då? Om de (Kanada) nu backar kvällen före (lagen ska resa dit)?

– Det är en gigantisk besvikelse. Men värst är det för våra unga spelare, vi har åtta som skulle ha gjort sitt första VM. Flera av dem har kämpat två år i rad för att ta sig in i laget och nu får de inte fullfölja sina drömmar. Det gör ont, säger Mustonen.

Diskussion om artikeln