Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På Ritz i Vasa välkomnas regeringens stödpaket till kulturen

Från 2021
Jessica Mattila, verksamhetsledare på Ritz i Vasa.
Bildtext Jessica Mattila, verksamhetsledare på Ritz i Vasa.
Bild: Maria Yli-Valkama

Regeringen utlovar ett stödpaket till kulturen och idrotten på totalt över 230 miljoner euro. På Ritz i Vasa välkomnar verksamhetsledare Jessica Mattila beskedet, men påpekar samtidigt att det kanske redan är för sent för många aktörer.

Regeringen har kommit överens om en tilläggsbudget för kultur, idrott och evenemangsbranschen.

Kulturminister Annika Saarikko (C) uppger att stödpaketet är det största som getts hittills. Den totala stödsumman är över 230 miljoner euro.

För sent för vissa

På Ritz i Vasa säger verksamhetsledare Jessica Mattila att man sökt och beviljats pengar ur de tidigare stödpaketen. Och givetvis tänker man söka även nu.

- Det är positivt att det kommer mera stöd. Visserligen är jag lite rädd att det kommer för sent för många aktörer, säger Mattila.

Ritz har klarat sig, trots all den misär coronan fört med sig under drygt ett års tid.

- I och med att vi har fått bidrag och eftersom vi hade en buffert från tidigare år så har vi kunnat leva vidare och veta att vi kan fortsätta med verksamheten i höst, säger Mattila.

Ritz har inte avslutat verksamheten helt och hållet. Just nu ordnar man filmvisningar för max 10 personer.

- Det är minimal verksamhet. Vi har också gjort videoshower med olika band och artister. Vi vill stöda artister och tekniker som i normala fall jobbar med livespelningar.

Hoppas på hösten

Mattila säger att det är svårt att uppskatta när det blir normalläge igen.

- Man har kanske vågat uttala sig om den saken tidigare. Men nu känns det som att man kanske bara ska hoppas på det bästa och vara beredd på det värsta.

- Vi brukar även i normala fall ha stängt på sommaren. Så till hösten hoppas vi på att vi på någon nivå kan genomföra vår verksamhet.

Diskussion om artikeln