Färre sjukpensionerade under coronaåret
År 2020 sjukpensionerades färre personer än året innan, visar statistik från Pensionsskyddscentralen. Det som inte har förändrats är orsakerna till pensioneringarna – de är oftast psykiska.
Ifjol beviljades 19 100 personer sjukpension i Finland. Det här är tusen färre än året innan.
Det är oklart hur coronapandemin har påverkat situationen.
–Vi hoppas att antalet sjukpensioneringar fortsätter att minska. Det finns ändå en risk för att det uppstått en vårdskuld, när folk kanske inte sökt hjälp då de undvikit kontakter. Det här kan leda till att sjukpensioneringarna ökar med fördröjning, säger Tiina Palotie-Heino, chef för Pensionsskyddscentralens statistikenhet.
På lång sikt är trenden i alla fall klar, allt färre sjukpensioneras.
På tio år har antalet personer som får sjukpension minskat med en tredjedel.
Depression vanligaste orsaken
Det är fortfarande psykiska problem som ligger bakom de flesta sjukpensioneringar, i 44 procent av fallen anges psykisk ohälsa som pensionsorsak.
Den vanligaste enskilda diagnosen är depression.
Varje dag sjukpensioneras 10 personer på grund av depression.
Av dem som sjukpensioneras som en följd av depression, är två av tre kvinnor.
Pensionering på grund av psykisk ohälsa sker vid yngre ålder än genomsnittligt. Det är också mer osannolikt att de här personerna återvänder till arbetslivet, visar Pensionsskyddscentralens uppgifter.
Psykiska illamåendet negativ trend
Enligt en rapport nyligen har utvecklingen där de psykiska orsakerna ligger bakom en stor del av pensioneringarna nu på allvar vänt i en negativ riktning.

Allt fler sjukpensioneras för mentala problem
De yrkesgrupper som oftast blir sjukpensionerade av mentala orsaker är kontorsanställda, barnskötare, personliga assistenter och anhörigvårdare.
Fenomenet märks också inom metallbranschen, bland mekaniker och gjuterianställda.
Källa: STT, Yle