Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Granlund och Tolvanen målskyttar – Saros släppte in tre puckar på under tre minuter

Från 2021
Uppdaterad 22.04.2021 09:14.
Mikael Granlund var matchens tredje bästa spelare.
Bildtext Mikael Granlund var matchens tredje bästa spelare (arkivbild).
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

När Mikael Granlund spelade fram till Luke Kunins 1–4-mål 58 sekunder in på den tredje perioden fanns det inte mycket som talade för att värdlaget skulle klara av att komma med i matchbilden igen. Men så gick det: Chicago reducerade två gånger, utjämnade och vann till slut i förlängning. Även i matchen mellan Edmonton och Montreal fanns två finländska målskyttar.

Chicago Blackhawks gjorde förvisso matchens första mål men sedan utjämnade Eeli Tolvanen med sitt elfte mål för säsongen, och andra perioden var Nashville Predators: Colton Sissons förde upp countrystadens lag i ledning och två sekunder innan periodpausen satte Mikael Granlund snyggt in trean.

– Vi fick ett tursamt mål, Arvidsson spelade bra och jag fick sätta in pucken mer eller mindre i tom bur, sade Tolvanen om sitt mål.

Tredje perioden var som sagt mindre än en minut gammal när Nashville drog upp en betryggande tremålsledning, men i den andra halvan av den sista perioden började det hända. I Nashvilles ända.

Chicagos triumf

Wyatt Kalynuk reducerade till 2–4 vid tiden 50.04, på poängligatrean Patrick Kanes eminenta passning. Speluret visade 51.13 när Vinnie Hinostroza gjorde sitt öppningsmål för säsongen. Och vid tiden 52.55 kom utjämningen i form av Dominik Kubaliks fullträff.

Tre dystra minuter för Nashville och för målvakten Juuse Saros, även om målen till största del kan skyllas på försvaret.

Men Saros hade inte sin bästa dag på jobbet, det vittnar också räddningsprocenten 83,3 (25 räddningar av 30 skott) om. Kollegan i Chicago, Malcolm Subban, hade mera arbete och stod i vägen för 36 av 40 skott vilket ger räddningsprocenten 90.

Förlängningen hann bli exakt tre minuter gammal när Brandon Hagel avgjorde till Chicagos fördel efter att först ha rundat Granlund och sedan lyft upp pucken bakom Saros.

– Vi gav aldrig upp. Vi kom tillbaka och vill man vara ett playofflag så måste man vinna sådana här matcher. Det visar hurdan karaktär vi har i omklädningsrummet. Alla spelare kämpade hårt i dag och gjorde de rätta sakerna i tredje perioden, sade målskytten Hinostroza på NHL:s webbplats.

Viktig seger för Chicago i kampen om en slutspelsplats. I Central Division ser Carolina, Florida och Tampa Bay ut att ha åkt iväg, men kampen om den fjärde platsen är stenhård: Nashville, Dallas och Chicago ligger inom tre poäng även om det är viss fördel Dallas eftersom laget spelat 2–3 matcher färre än sina huvudmotståndare.

Lehkonen fick jubla

Montreal Canadiens finländska trio har fått knega på lite i skymundan på sistone och framför allt Artturi Lehkonen har haft en minst sagt tung säsong.

I nattens omgång tog Montreal en behövlig seger när man besegrade Edmonton Oilers med 4–3 på bortaplan.

Öppningsmålet gjordes av Artturi Lehkonen som nätade på Jesperi Kotkaniemis fina passning. Lehkonen har haft det svårt på sistone och hade bara gjort ett mål på de 25 senaste matcherna.

Montreal drog sakta men säkert ifrån och ledde som bäst med 4–1 innan Edmonton fick till stånd en slutspurt som renderade i två mål, det senare av Jesse Puljujärvi som styrde in Connor McDavids skott.

Puljujärvi har hittat ett bra flyt i sitt spel och har i sina sju senaste matcher stått för poängen 4+2=6.

Poängligaettan McDavid hade igen en produktiv kväll med 1+2.

Tack vare 5–2-segern över San Jose Sharks blev Vegas Golden Knights det först laget som säkrade en plats i slutspelet.

NHL, 21.4.2021:

Chicago – Nashville 5–4 efter förlängning
Eeli Tolvanen, NSH: 1+0, 0, 15.00
Mikael Granlund, NSH: 1+1, 0, 20.43
Erik Haula, NSH: 0+0, –2, 19.10
Juuse Saros, NSH: 25/30 räddningar, 63.00

Arizona – Minnesota 1–4

Vegas – San Jose 5–2

Edmonton – Montreal 3–4
Jesse Puljujärvi, EDM: 1+0, 0, 18.00
Joel Armia, MTL: 0+0, 0, 13.37
Jesperi Kotkaniemi, MTL: 0+1, +1, 13.35
Artturi Lehkonen, MTL: 1+0, 0, 16.28