Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskarnas vårlek har inletts – abborrar, mörtar och gäddor har gett sig ut på sin årliga vandring

Från 2021
De vårlekande fiskarna har inlett sin vandring - Spela upp på Arenan

Varje vår vandrar många fiskarter in till små kustnära vikar för att leka och fortplanta sig. Marina Nyqvist på Österbottens fiskarförbund hoppas att man låter fiskarna leka i fred.

Många bäckar och åar i Österbotten kan vid den här tidpunkten krylla av fiskar som försöker ta sig uppströms till den lilla vik, glo eller flada där de själva är födda.

- Arterna är ganska lokala. De far inte så långt bort från det område där de är födda. I Vasa och Kvarkenområdet gjordes det en studie på abborren som visar att de håller sig på en cirka tio kilometers radie.

- Det är intressant att de vill upp till det egna lilla område där de är födda, säger Marina Nyqvist, verksamhetsledare på Österbottens fiskarförbund.

Enligt Nyqvist är det norsen som är först ut av de vårlekande fiskarna. De börjar sin vandring direkt efter islossningen. Just nu är det främst gäddor, abborrar och mörtar man kan se plaska i de små vattendragen.

Men varför gör de den här tuffa vandringen?

- De behöver växtlighet så att rommen kan sätta sig på blad och annan växtlighet så att de inte faller till botten. Vattnet i vikarna är också mer syrerikt, näringsrikt och varmare än i havet. Det ger mycket bättre förhållanden för de små ynglen att växa i.

I lagen finns inga begränsningar på fisket under vårleken, men på lokalt håll har vissa fiskargillen och delägarlag fredat viktiga lekområden. Men Nyqvist hoppas att man låter alla fiskar leka ifred.

- Låt dem leka ifred så produceras det mer yngel som växer upp och kan fiskas på andra tider på lång sikt.

Diskussion om artikeln