Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsiläs delårsresultat belastas av coronapandemin – men framtidsutsikterna är ljusare än för ett år sedan

Från 2021
Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Bildtext Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Wärtsiläs delårsrapport för perioden januari till mars visar att ordrarna flyter in stabilt, även om pandemin påverkar både omsättningen och lönsamheten. Vd Håkan Agnevall säger att man ändå kan skönja tecken på en återhämtning på marknaden.

Den utdragna pandemin fortsätter att utmana Wärtsilä, så kommenterar konsernens vd Håkan Agnevall den senaste delårsrapporten. Resultatet har försämrats med 28 procent jämfört med kvartalet innan, men orderingången är stabil.

Pandemin gör marknaden ostadig och svårtydd, och trots positiva tecken är den därför ändå svårt att förutspå utvecklingen säger Agnevall.

Väntar en uppgång inom sjöfarten

Efterfrågan på nya kryssningsfartyg är forfarande svag och många kunderna väljer att avvakta med sina investeringar i kraftverksbyggen. skriver Agnevall.

När det gäller fartygbeställningar har marknaden sakta men säkert börjat röra på sig, och även efterfrågan på lösningar för energilagring är på uppgång.

Fortsätter satsa i forskning och utveckling

Coronavaccineringen gör Agnevall försiktigt optimistisk om att sjäfarten ska återhämta sig. När det gäller energimarknaden väntar sig Agnevall en mera långsam återhämtning.

Genom att hålla ner utgifterna rider Wärtsilä ut pandemin samtidigt som man fortsätter med de forsknings- och utvecklingsprojekt som ska göra energisektorn och fartygsindustrin koldioxidneutral.

Diskussion om artikeln