Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Henri Vuortenvirta: "Sengångare i logen skulle vara drömmen"

Från 2021
Henri Vuortenvirta
Bildtext Låtskrivaren Henri Vuortenvirta har siktet inställt på den asiatiska marknaden.
Bild: Carl-Anton Storbacka

Hur kändes det för Henri Vuortenvirta när Bastupojkarna fick över en miljon lyssningar på låten Vår Stuga? Vad skulle han göra ifall han vann en miljon euro? Vilken låt skulle han lyssna på resten av livet om han bara fick välja en? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Henri Vuortenvirta.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är artisten Henri Vuortenvirta.

Henri Vuortenvirta har skrivit och producerat musik sedan han var 15 år gammal. Henri har siktet inställt på den asiatiska marknaden och hans låtar spelas i Kina, Japan och Sydkorea. Henri är även en av medlemmarna i bandet Bastupojkarna.

Henri har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, artisten Alva Nygård, journalisten Christian Vuojärvi, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Geir Rönning och redaktören Kjell Simosas.

Josefin Silén
Bildtext Josefin Silén spelar Mary Poppins på Svenska Teatern.
Bild: Josefin Silén

Josefin Siléns fråga: Om du fick välja en extrem sak som skulle finnas backstage under er spelning, såsom kattungar i logen eller champagne av ett visst märke, vad skulle det vara?

– Något som skulle vara väldigt sjukt att ha backstage är ju sengångare. Tänk att få slappna av, meditera och ta ett fotbad med ett gäng sengångare före en spelning, det skulle vara drömmen.

geir rönning
Bildtext Geir Rönning blev sjunde i svenska Idol 2010.
Bild: Yle/Parad Media

Geir Rönnings fråga: Stort grattis till framgångarna med Bastupojkarna! Hur kändes det när den första låten fick en miljon lyssningar och hur kändes det när den andra nådde upp till en miljon?

– Det var helt sjukt! Livet går ju vidare och samtidigt lyssnar folk på låtarna, det känns lite surrealistiskt. När den första fick en miljon lyssningar hade vi en fest där vi bjöd in alla som hjälpt oss på ett eller annat sätt under vår karriär med Bastupojkarna. När den andra fick en miljon lyssningar var det tyvärr inte så speciellt som jag hade hoppats på. Nu siktar vi ju givetvis på att någon av låtarna ska få två miljoner lyssningar.

Heidi Kuuttinen på friidrottsträning vid Mosedal i Närpes.
Bildtext Heidi Kuuttinen från Närpes är skidskytt och tävlar i Finlands B-landslag.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Heidi Kuuttinens fråga: Vad skulle du göra om du vann en miljon euro?

– Det här diskuterade jag faktiskt för bara några veckor sedan men en kompis. Jag skulle bygga en musikstudio på en lugn plats med fin utsikt. Vill man bygga en bra musikstudio får man lätt en miljon att försvinna.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Henri om vilken artist han helst skulle vilja skriva en låt till, hur mycket Bastupojkarna förtjänar på Spotify och vilken låt som är den mest irriterande någonsin.

Hannes intervjuar

Spela upp

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln