Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ivriga Karisföretagare blickar framåt: “Vi håller centrum livskraftigt också i framtiden”

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 09:29.
Alexandra Lundmark och Louise Kjellberg på Köpmansgatan i Karis.
Bildtext Alexandra Lundmark och Louise Kjellberg hör båda till den nya generationen företagare i Karis centrum.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Företagare i Karis centrum tror inte att etableringar utanför staden tar död på stadskärnan. Tvärtom kan olika affärsområden med olika inriktning komplettera varandra, säger de.

De senaste åren har det hänt en hel del i Karis centrum. Flera företag har flyttat eller slutat sin verksamhet, samtidigt som andra företag har bytt ägare och helt ny verksamhet har etablerats.

Man kan klart skönja en förändring i företagsprofilen i Karis centrum, säger centrumföreningens ordförande Louise Kjellberg.

- Det märks att de företag som säljer ut varor från ett lager börjar minska. I stället blir det allt mer serviceinriktat i centrum.

Vissa företag har haft extra bråda tider - andra har fått kämpa

Kjellberg hör själv till den nya generationen företagare i Karis stadskärna. För fem år sedan tog hon över ett företag som restaurerar möbler och som finns i Köpmansgatans norra ända.

Företaget, som också sysslar med inredningsplanering, hör till dem som har haft extra bråda dagar under coronapandemin.

- Det har gått jättebra! Byggande, inredning och möbler har fått ett uppsving i och med coronan. När alla blev hemma kunde de använda sina pengar på sådant som de kanske inte annars skulle göra. Så vi har fortfarande full rulle.

Företagarkollegan Alexandra Lundmark, som driver ett gym på Köpmansgatans mitt, har däremot haft det besvärligare.

- Man kan lugnt säga att det har varit ett kämpigt år. Men vi ser ljuset i tunneln och hoppas på bättre tider. Man ska blicka framåt, det är mitt motto, säger hon.

Nytt företagarhus tar vara på synergieffekter

Och blickar framåt gör Lundmark med råge. Mitt emot gymet öppnar hon nu ett företagar- och aktivitetshus i den byggnad där Aktia tidigare fanns.

Affärsidén går ut på att hyra ut affärslokaler på kortare eller längre sikt. I första hand riktar hon sig till lokala företagare som är ute efter en mindre lokal eller som vill ha variation.

- Vi söker synergieffekter av varandra. När man är en enmansföretagare, så kan det kännas lite ensamt ibland och då kan det kännas skönt att ha likasinnade omkring sig.

Affärsområdet i Läpp kompletterar butikerna i centrum

Den senaste tiden har allt fler företag sökt sig till Läpp, som ligger invid riksväg 25. En av järnhandlarna i centrum har redan flyttat dit och den andra kommer så småningom att följa efter.

I Läpp finns bland annat möbel-, bil- och inredningsaffärer. Varuboden Osla har också velat bygga en stormarknad i området, men de planerna ligger för tillfället på is.

Varken Louise Kjellberg eller Alexandra Lundmark är ändå speciellt oroliga över utvecklingen i Läpp.

Service stationerna i Karis vid riksväg 25
Bildtext I Läpp vid riksväg 25 finns bland annat järnhandlar och inredningsbutiker.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Från centrums vinkel är det till exempel bra att järnhandlarna flyttar bort eftersom det innebär att den tunga trafiken minskar, säger Kjellberg.

- Och det har varit mycket tal om att en stormarknad konkurrerar med våra företag här. Men jag tror att vi inte kommer att tävla mot varandra, utan tvärtom kommer det att gynna centrum. Man kommer in från stora vägen och kommer in till Karis därifrån.

Alexandra Lundmark menar att centrum kan locka med sina mindre specialaffärer, caféer och restauranger och andra företag som erbjuder tjänster.

- Då är det perfekt att komma på en dagstrip med familjen och börja i Läpp och kolla på möbler och inredning och sen komma in till stan på lunch och titta vad vi har i våra mindre affärer här. Så jag ser det mest som en positiv grej, vi håller nog centrum livskraftigt också i fortsättningen.

Byggnad i Billnäs bruk
Bildtext Billnär bruk finns strax utanför Karis centrum.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Utöver Läpp och Karis centrum finns dessutom Billnäs, där det sker en hel del just nu och som förhoppningsvis lockar mera turister till regionen. Och lite längre bort finns Fiskars, som är ett etablerat turistmål.

Alla de här ställena har olika profilering och kan därför komplettera varandra, säger Kjellberg och Lundmark.

Nya och ljusare tider runt hörnet

Den tunga coronatiden ser nu ut att lida mot sitt slut och de flesta hoppas att de kan återgå till att leva normalt. Det betyder att man kan besöka butiker, gym och restauranger så som tidigare.

Det positiva med coronan har i alla fall varit att många ortsbor har insett att de måste handla lokalt för att hålla centrum levande.

- Jag tror att folk kommer vara väldigt taggade på att återgå till ett vanligt liv igen, som livet före coronan, och jag tror nog att vi går en ljus framtid till mötes, konstaterar Alexandra Lundmark.

Louise Kjellberg håller med och fortsätter:

- Och kanske det finns lite mera pengar i rörelse också eftersom folk inte har spenderat så mycket. Så kanske de kan använda dem på sådant som håller vårt centrum kvar.

Karisförtagare tror på livskraftigt centrum

12:13

Diskussion om artikeln