Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skapa ett terrarium – en fantastisk grej för små utrymmen

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 18:22.
Skapa ett terrarium – en fantastisk grej för små utrymmen - Spela upp på Arenan

Terrarier kan antingen vara slutna med ett lock eller en kork eller så kan de vara öppna. Slutna terrarier passar bra till tropiska växter som gillar en varm och fuktig miljö, medan öppna terrarier som gör att luften är fri från överskottsfukt passar för tempererade växter som är anpassade till ett torrare klimat.

Jag minns när jag var barn på 1980-talet och det var oerhört trendigt med flaskträdgårdar, officiellt kallade terrarier, och min mamma hade ett stort grönt terrarium i vårt vardagsrum.

Terrarier är utmärkta lösningar för dem som inte har så mycket utrymme och de är riktigt kul projekt för barnen. Jag har insett att det är ett utmärkt sätt att lära barn om kolets kretslopp i förhållande till den globala uppvärmningen eftersom man kan jämföra det slutna systemet med jorden och dess atmosfär som skyddas av ozonlagret.

Terrarier kräver inte mycket skötsel och de kan användas som prydnad i hemmet eller på kontoret och de finns i många olika former och storlekar.

En växt på ett bord.
Bild: Yle/Juha Leskelä

De första växterna överlevde aldrig den långa resan hem till det nya landet

Låt oss för ett ögonblick gå tillbaka i tiden till 1700-talet och de stora växtjägarnas tid. Botaniska trädgårdar, privata godsägare och plantskolor skickade i väg skepp ut i världen på jakt efter nya växter.

Det innebar ett uppsving för trädgårdsodlingen eftersom det betydde att nya, främmande och ofta tropiska arter kom till Europa. Det enda problemet var att de första växterna aldrig överlevde den långa sjöresan eftersom de utsattes för saltvatten samt brist på ljus och friskt vatten.

Växterna packades i lårar under däck bland allt annat gods som fraktades till Europa och vansköttes av besättningen som bara ogillade att växterna tog så mycket utrymme.

Allt detta förändrades tack vare läkaren och amatörbotanikern Nathaniel Bagshaw Ward, som av misstag gjorde en upptäckt.

År 1829 hittade Ward sporer av en ormbunke som grodde i en sluten burk med en kokong mott som han studerade. Han insåg att förhållandena var perfekta för att transportera växter på ett säkert sätt – de nya glasbehållarna kunde förvaras på däck så växterna fick solljus.

De specialdesignade behållarna skyddade också växterna från saltvatten, men gjorde samtidigt att växterna fick fukt via kondens. Med tiden och genom att de här behållarna testades ytterligare utvecklade man dem så de skyddade växterna ännu bättre.

Upptäckten av detta säkra sätt att transportera växter på var livsviktig för utvecklingen av internationell handel. Det blev möjligt att flytta kommersiellt betydande växter från sina ursprungliga habitat och lansera dem för en ny marknad och för odling i nya länder.

Man fraktade de första teplantorna från Kina till Indien och gummi samt kinaträd (den växt ur vilken man utvinner kinin som användes för att behandla malaria) från Sydamerika till de brittiska kolonierna i Asien. För att inte tala om de tusentals nyupptäckta växtsorterna som än i denna dag pryder våra trädgårdar och hem.

Två växter.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Ormbunkar och mossor är perfekta att odla i ett slutet terrarium

Slutna terrarier bildar en unik miljö för tillväxt eftersom de genomskinliga väggarna släpper igenom både värme och ljus till terrariet. Det bildas ett småskaligt vattenkretslopp när fukten från de respirerande växterna och fukten från jorden som kondenseras på insidan av terrariet droppar tillbaka till jorden så växterna kan använda den igen.

När ljuset tränger genom glaset kan växterna utföra fotosyntes genom att omvandla ljusenergi till kemisk energi i form av socker och koldioxid som växterna använder för att växa.

Ormbunkar, mossor, luftväxande växter, köttätande växter och dvärgpalmer är idealiska att odla i slutna terrarier eftersom de växer långsamt och älskar den slutna, fuktiga miljön.

Det är bra att öppna terrariet en gång per vecka så överflödig fukt kan vädras ut. Detta förhindrar tillväxten av mögel och alger som kan skada växterna och växa på insidan av glaset, vilket minskar mängden ljus som kommer in i systemet.

Vid behov bör växterna i terrariet också vattnas. En utmärkt indikator är om det saknas kondens på insidan av glaset och växterna ser ut att sloka.

Ett terrarium.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Så här skapar du ett terrarium

Du behöver:

 • små stenar i bottenlagret som skapar dränage
 • jord eller blomjord; de flesta jordar fungerar bra för ändamålet
 • aktivt kol, om du får tag på det, för det gör att vattnet i terrariet hålls rent och förhindrar bakterietillväxt
 • ett urval små verktyg, pennor/ätpinnar, små planteringsspadar, långskaftade skedar
 • dekoration, stenar och mossa blir en färggrann bas, eller små föremål
 • växter, förstås

Gör så här:

 1. Häll i ett lager småsten (2-3 cm) i botten av en ren, torr behållare.
 2. Ett bra tips: variera din design genom att lägga behållaren på sidan så öppningen pekar åt sidan istället för uppåt.
 3. Fyll sedan på med träkol. Du behöver bara strö det över stenarna. Om du har vitmossa kan du lägga i den.
 4. Tillsätt blomjord. Se till att du har tillräckligt med jord så rötterna får plats i terrariet.
 5. Börja med din största växt.
 6. Använd en liten planteringsspade eller en långskaftad sked och gör en grop för växten.
 7. Plantera växten försiktigt i jorden. Du kan använda ett pennliknande redskap när du jämnar till jorden runt växten.
 8. Se till att din växt har tillräckligt utrymme att växa lite grann; kläm inte in den mot glaset.
 9. Om du har fler växter fortsätter du plantera de andra.
 10. Om du vill kan du lägga i fler stenar eller kanske mossa eller sand för att täcka jorden.
 11. Snygga till alltsammans.
 12. Sätt på locket.
En bytta med jord.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Ett kul projekt när det kliar i fingrarna

Mer än så krävs faktiskt inte och sen kan du vara hur påhittig som helst. Det finns så många olika slags glasbehållare; vissa av dem säljs specifikt som terrarier, men gamla glasburkar och pastaburkar fungerar precis lika bra.

I butiker och handelsträdgårdar hittar man många olika slags dekorativa stenar, men stenar kan man förstås också plocka i sin trädgård eller när man går på promenad. Det finns också planteringsredskap med långa skaft som man kan få in genom den smala halsen på de där stora trädgårdskrukorna i glas när man ska plantera växterna.

Det lilla terrariet jag hittade i mitt hus är en underbar påminnelse om de stora växtjägarnas tid på 1700-talet och jag ställer det ofta på mitt skrivbord och tittar på det medan jag skriver artiklar såsom denna.

Det är också ett kul litet projekt att göra vintertid när det kliar i fingrarna och man vill ha lite jord under naglarna. Ett terrarium blir också en bra present till släkt och vänner, speciellt till alla dem som du verkligen inte vet vad du ska ge i julklapp.

Så vad väntar du på? Gå och leta rätt på en glasbehållare, några små och lite större stenar och en näve jord. Och glöm inte växterna!

Två terrarier.
Bildtext Ett kul projekt med barnen.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln