Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Rigelstenen är ett mastigt, medryckande och ruskigt fantasyäventyr för ungdomar

Från 2021
En teckning av tre ungdomar som står framför en mörk trädstam om natten.
Bildtext Sebastian Nybergs ungdomsroman Rigelstenen är ett medryckande och händelserikt fantasyäventyr.
Bild: Ludwig Sandbacka

En hällristning leder tonåringarna Linnea och Simon till en sten med hemlighetsfulla krafter som ligger begravd i en myr nära småstaden där de bor. De smarta och handlingskraftiga ungdomarna måste hålla samman för att motstå ett hemligt sällskap som vill använda stenen för att väcka en uråldrig ondska. Sebastian Nybergs debut Rigelstenen är ett stort och medryckande fantasyäventyr.

I en småstad i södra Finland kommer tonåringarna Simon och Linnea en uråldrig hemlighet på spåren då de hittar en hällristning som ligger dold under den tjocka mossan ovanpå ett flyttblock i skogen.

Ledtrådarna leder dem till en myr där de upptäcker en hemlighetsfull sten med hisnande krafter som legat begraven i hundratals år.

Den må ha legat nedgrävd. Men bortglömd är Rigelstenen inte, visar det sig. Upptäckten leder till besynnerliga incidenter i småstaden, överfall, försvinnanden och mord.

Stenen leder Linnea, Simon, och deras nya förtrogna Alma på ett hisnande äventyr som går bortom gränsterna för tid och rum.

Insatserna är höga. Stenen kan leda dess bärare till ett ondskefullt gudaväsen som kan väckas och återkallas till världen. Och ett uråldrigt och hemlighetsfullt sällskap har i nästan tusen år försökt få det att hända.

Ett svartvitt foto av en kortklippt man som sitter vid ett bord och ler.
Bildtext Sebastian Nyberg har tidigare givit ut ett flertal seriealbum men "Rigelstenen" är hans debutroman.
Bild: Karin Lindroos

Kvistiga problem och smarta lösningar

Sebastian Nybergs debutroman är en mastig berättelse på nästan 400 sidor som följer flera parallella handlingsspår i både nutiden och forntiden som breddar och förstärker berättelsen.

Historien följer en intrikat berättad intrig, karaktärerna ställs inför kvistiga problem och deras finurliga lösningar skapar en stark känsla av trovärdighet i handlingen.

De historiska tillbakablickarna skapar samtidigt en medryckande förhistoria för nutidshandlingen och målar fram en fascinerande mytologi.

En teckning av tre ungdomar som står framför en mörk trädstam om natten.
Bildtext Rigelstenen är en ruskig och medryckande historia med en välberättad intrig som skapar dynamik och framåtrörelse i texten.
Bild: Ludwig Sandbacka

Handlingskraftiga huvudroller

Det är också en mörk och våldsam historia som Sebastian Nyberg berättar i Rigelstenen.

Från det hemliga sällskapets blodiga grundande för nästan tusen år sedan, till Simons utsatta vardag som mobbad högstadieelev, så är det skärrande beskrivningar av blod och våld som förekommer i historien.

Men som motvikt beskrivs huvudpersonerna Linnea, Simon och Alma som väldigt smarta och handlingskraftiga personer.

De mörka och dystra inslagen kommer inte åt att dominera berättelsen. Tvärtom bjuder romanen på fina skildringar av vänskap och sammanhållning, och särskilt skildringen av trevande men ack så intensiv kärlek är kärnfull, för att inte säga inspirerad.

Rigelstenen håller spänningen uppe ända till bokens sista sidor. Slutet kommer något abrupt och lämnar historien som bäddad för en uppföljare.

Diskussion om artikeln