Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU överväger att stämma Astra Zeneca på grund av leveransproblem

Från 2021
En hand håller i en spruta. I bakgrunden texten AstraZeneca.
Bildtext Astra Zenecas vaccinleveranser har inte varit i den utlovade omfattningen.
Bild: Rafael Henrique / AOP

Uteblivna leveranser har fått EU att se rött. Nu förbereds en rättsprocess mot coronavaccintillverkaren Astra Zeneca och flera länder har redan gett planen sitt stöd.

EU-kommissionen utreder om det är möjligt och vettigt att ta till juridiska åtgärder mot Astra Zeneca på grund av företagets oförmåga att leverera vaccin i utlovad takt.

Leveransproblemen har lett till att vaccinationerna inte har hunnit riktigt så långt som planerat i EU.

Enligt nyhetsbyrån AFP har medlemsländerna fått information om den planerade juridiska processen. Tidningen Politico skriver att flera länder redan har gett processen tummen upp.

Enligt en diplomatkälla förväntas resten av länderna ge sina svar inom den här veckan.

Alla EU-länder är inte med på noterna

Men det är inte nödvändigtvis så enkelt att svara eftersom medlemsländerna inte kan få all information om ärendet.

– Det är en känslig procedur och man vill inte sänka förtroendet för vaccinet, säger en EU-diplomat till AFP.

Enligt AFP finns det också länder som inte är särskilt intresserade av att gå vidare med planerna. De vill hellre att Astra Zeneca ska gaska upp sig och leverera de utlovade vaccindoserna.

Orsaken till att EU-kommissionen söker godkännande bland medlemsländerna är att länderna också var med och förhandlade fram avtalet med brittisk-svenska Astra Zeneca.

Astra Zenecas vd anser att mängderna inte var skrivna i sten

När en talesperson för EU-kommissionen får en fråga om en eventuell juridisk process mot Astra Zeneca säger han att inget sådant beslut har fattats och man ska först utreda alla möjligheter.

– Det som har betydelse är att företaget levererar det utlovade antalet doser, säger talespersonen.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot anser att företaget inte har begått något avtalsbrott. Han pekar på en klausul om att företaget bara förbinder sig till "att göra sitt bästa, inom rimliga gränser".

EU-kommissionen anser att avtalet är mer bindande än så.

EU-diplomater och -jurister påpekar dessutom att Astra Zeneca har levererat utlovade mängder till sitt hemland Storbritannien.

Om en stämningsansökan lämnas in så inleds rättsprocessen i Belgien.

EMA: Vaccinet är säkert

Hittills har företaget levererat endast kring 30 miljoner av de utlovade 120 miljoner doserna. Astra Zeneca har dessutom varnat för att leveranserna sackar efter också under resten av året.

I allmänhetens ögon har Astra Zenecas sköld dessutom fått stora fläckar av misstankarna om att vaccinet kan orsaka blodpropp, även om biverkningen är ytterst sällsynt och vaccinet har visat sig föra med sig betydligt mer nytta än risker.

Vissa länder har pausat vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin i väntan på mera information om biverkningarna, flera länder har sedermera återupptagit vaccinationerna.

Europeiska läkemedelsverket EMA anser att vaccinet är tillräckligt säkert och att nyttan är klart större än faran med eventuella biverkningar.

Källor: AFP, Politico, Reuters

Diskussion om artikeln