Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Japan lovar stora minskningar av sina klimatutsläpp inför klimattoppmötet – Biden: Hälften ska bort till 2030

Från 2021
USA:s president Joe Biden
Bildtext USA:s president Joe Biden höjer ambitionsnivån i USA:s klimatpolitik med löften om kraftiga utsläppsminskningar.

President Joe Biden höjer ambitionsnivån i USA:s klimatpolitik genom ett löfte att minska landets klimatutsläpp med hälften till 2030.

Vita huset meddelade om målet kort innan det virtuella klimattoppmötet som Biden sammankallat inleddes.

Enligt Vita huset kommer Biden under mötet att meddela att USA:s klimatutsläpp ska minska med 50 till 52 procent till 2030 jämfört med nivåerna år 2005.

Enligt anonym källa inom Bidenadministrationen är ett av målen med löftet att pressa omvärlden att höja sina ambitioner i kampen mot klimatförändringen.

Japan höjer sin ribba

Också Japan har kommit med nya klimatlöften inför toppmötet. Premiärminister Yoshide Suga uppgav att Japan ska minska sina utsläpp med 46 procent till 2030 jämfört ned utsläppsnivåerna 2013. Japans slutmål är att vara kolneutralt 2050.

Det är en klar ökning jämfört med landets tidigare löfte från oktober som var en minskning på 26 procent till 2030.

– Det kommer inte att bli lätt. För att uppnå målet måste vi beslutsamt genomföra konkreta åtgärder samtidigt som vi siktar på att skapa ett positiv kretslopp mellan pengar och miljö för att skapa stark tillväxt, sa Suga.

I går enades EU:s ministerråd och EU-parlamentet om en bindande klimatlag för unionen. Enligt den ska EU vara kolneutralt 2050. På vägen dit ska utsläppen 2030 vara 55 procent lägre än de var 1990.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln