Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Bolsonaro hotas av riksrättsprocess för coronahanteringen i Brasilien – också relationen mellan Bolsonaro och militären börjar svaja

Från 2021
Jair Bolsonaro och Walter Braga Netto
Bildtext Jair Bolsonaro och Walter Braga Netto
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brasiliens president Jair Bolsonaro står allt närmare en riksrättsprocess på grund av sin hantering av coronapandemin. Samtidigt betonar landets försvarsminister betonar vikten av det demokratiska systemet och fördömer "försök till destabilisering av institutionerna".

Senaten i Brasilien har inlett en utredning som kan bana väg för en riksrättsprocess för president Jair Bolsonaro.

Det är på uppmaning från Högsta domstolen som ordföranden i senaten har bildat en kommission som ska utreda presidentens hälsopolitik och hans eventuella skuld till den dramatiska spridningen av coronasmittan i landet.

De politiska partierna står enade i sitt krav på riksrätt för Bolsonaro. Det uppges också finnas planer på att få presidenten avsatt.

Mycket svår smittspridning i Brasilien

Brasilien är ett av de globala epicentrerna för covid-19-pandemin, och presidenten har fått mycket kritik för sitt sätt att hantera det kritiska läget i landet.

Oppositionspartier, organisationer och hälsovårdsmyndigheter samt olika delar av civilsamhället anklagar presidenten för att inte ha bekämpat pandemin och för att ha tonat ner sjukdomens allvar.

President Bolsonaro har till och med sagt att folket ska "sluta gnälla" och att det är bara "griniga fegisar" som beklagar sig. Han har också vägrat att gå med på att stänga ner samhället eftersom han anser att det viktigaste är att hålla ekonomin rullande.

Demonstration i Brasilien mot president Bolsonaros hantering av coronapandemin
Bildtext Demonstration i Brasilien mot president Bolsonaros hantering av coronapandemin
Bild: AFP / Lehtikuva

Nästa år ordnas det val i Brasilien, och det råder nu också oro över president Jair Bolsonaros förhållningssätt till landets konstitution, normer och regler. Bolsonaro planerar att ställa upp i presidentvalet.

Enligt en nationell undersökning ogillar 54 procent av brasilianerna president Bolsonaro. I januari var andelen 37 procent.

Försvarsministern: "Vi håller fast vid demokratin"

Samtidigt gick Brasiliens försvarsminister Walter Braga Netto nyligen ut med ett uttalande där han betonade vikten av att man respekterar de demokratiska processerna. Han fördömde "försök till destabilisering av institutionerna".

Samtidigt väcks det allt fler frågor kring president Bolsonaros egenmäktiga handlanden, hans agerande i förhållande till militären och hans försök att blanda in militärt anställda i politiken.

Bolsonaro har genom befordringar placerat militärpersonal i sin administration

Jair Bolsonaro har befordrat både tidigare och nuvarande militärer och placerat dem i sin administration. Det här befaras kunna leda till att de väpnade styrkorna i något skede kan tvingas att "välja sida", till exempel ifall valresultatet ifrågasätts nästa år.

Det har skett en viss förändring i relationen mellan armén och Bolsonaro - som själv är tidigare armékapten.

I mars avsatte Bolsonaro tre högt uppsatta militärkommendörer efter meningsskiljaktigheter.

Den tidigare generalen Braga Netto tog över efter att försvarsministern Fernando Azevedo lämnat ministerposten. Netto är mer politisk än sin föregångare och står också närmare president Bolsonaro. Han har tidigare arbetat som chef för Bolsonaros personal.

Braga Netto gick ändå nu tydligt ut med sitt budskap om att försvarsmakten förbinder sig till att upprätthålla konstitutionen - också under "den här perioden av uppståndelse och osäkerhet som testar mogenheten, självständigheten och harmonin i Brasiliens demokratiska institutioner".

Ett vandaliserat plakat som föreställer president Jair Bolsonaro. Protest mot hans hantering av pandemin i Brasilien.
Bildtext Ett vandaliserat plakat som föreställer president Jair Bolsonaro. Protest mot hans hantering av pandemin i Brasilien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källa: Reuters, SR, Telesur