Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland kan bli aktuellt om VM flyttas – ordförande öppnar för mästerskap på hemmaplan: ”En intressant möjlighet”

Från 2021
Michelle Karvinen i matchen mot Kanada, VM 2019.
Bildtext 2019 blev VM i Finland en succé.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Finland har goda förutsättningar att rycka in som värdland för damernas ishockey-VM om det behövs. Det anser ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela. Bollen ligger hos IIHF, säger Nummela.

Damernas ishockey-VM skulle ha kört i gång i Kanada om två veckor, men i går kom beskedet att turneringen ställs in.

När internationella ishockeyförbundet IIHF gick ut med sin bekräftelse skrev man samtidigt att man ska försöka arrangera turneringen under sommaren i stället. Om det blir i Kanada eller i något annat land är fortfarande oklart.

Om IIHF väljer att leta efter ett annat arrangörsland kan Finland bli aktuellt. Harri Nummela som är ordförande för Finlands ishockeyförbund anser att Finland har goda förutsättningar att arrangera VM.

– Om IIHF letar efter alternativa värdländer är detta en intressant möjlighet för Finland. Bollen ligger hos IIHF. Vi är på god väg med förberedelserna för nästa års VM (herrar, reds.anm) och organisationsmaskineriet är i gång, säger Nummela enligt STT.

Europa det bästa alternativet

Finland har arrangerat dam-VM fyra gånger tidigare: 1992, 1999, 2009 och 2019. Mästerskapet i Esbo för två år sedan blev en stor succé både på och utanför isen.

– Vi har ett lyckat VM i färskt minne. Man såg att damishockey också kan vara stort utanför Nordamerika, säger Nummela.

Om VM ska arrangeras i något annat land så anser Nummela är Europa vore det bästa alternativet.

– Hittar man ett nytt datum för mästerskapet så skulle det vara bättre att arrangera i Europa än i Nordamerika. Det skulle innebära mindre resande, säger han.

Diskussion om artikeln