Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårdpersonalen blir omkörd i den nya vaccinationsordningen – överläkare: "Det är som ett slag i ansiktet"

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 11:56.
En vårdare med en Astra Zeneca-vaccinampull i handen, ampullen är i fokus i bilden.
Bildtext Vårdpersonalen kommer inte att prioriteras i den nya vaccinationsordningen, det beslöt regeringen förra fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I den nya vaccinationsordningen jämställs vårdpersonal med övriga medborgare. Ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att det är som ett slag i ansiktet för vårdpersonalen. Han är rädd för att beslutet kan leda till exponeringar och karantäner som hotar vårdkapaciteten.

Regeringen bestämde i fredags att vårdpersonal, som inte direkt jobbar med coronapatienter eller riskgrupper så som äldre personer, inte är en grupp som ska vaccineras innan övriga medborgare.

Istället valde man att exempelvis låta valfunktionärer och deras ersättare gå före i vaccinationskön, säger Kaukoranta. Inom vården jobbar man enligt bästa praxis för att trygga patienter, men regeringens beslut lutar sig inte mot någon medicinsk vetenskap,
säger Kaukoranta.

- Det är ett strikt politiskt beslut. Jag känner mig orolig och ledsen och det här är svårt för mig att omfatta ur ett etiskt perspektiv, säger Heikki Kaukoranta.

Vårdsamkommunen Soites vd Minna Korkiakoski-Västi säger att coronafall och karantäner inom Soite i värsta fall kan lamslå kritiska verksamheter på centralsjukhuset.

Heikki Kaukoranta
Bildtext Ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att regeringens beslut inte grundar sig på vetenskap utan är strikt politiskt.
Bild: Yle/Anna Ruda

Orolig för exponeringar inom vården

Heikki Kaukoranta säger att det är ett hårt besked för hängiven personal, inom både sjukvården och socialomsorgen, som i över ett års tid jobbat i närkontakt med patienter trots pandemin.

Kaukorantas största rädsla är att vårdpersonalen kan få smittan via sina klienter och i värsta fall föra den vidare. Eller så kan smittad vårdpersonal utan symptom smitta sina klienter.

- Om en vårdare är smittad utan att ha fått några symptom, då kan det leda till att en ganska stor grupp människor blir utsatta för exponering, säger Kaukoranta.

En större exponering inom vården kan leda till omfattande karantäner som hotar vården.

Kaukoranta säger att risken för exponering genom vårdpersonal är mycket större än för exempelvis valfunktionärer, som bara jobbar med valet under några dagar.

Mansperson i läkarrock och ansiktsmask står utomhus vid sjukhusentré.
Bildtext Överläkare Mako Rahkonen skulle önska att regeringen ser över beslutet att inte prioritera vårdpersonalen när det gäller coronavaccinering.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Mindre än hälften av Soites personal är vaccinerad

Inom samkommunen Soite i Mellersta Österbotten är största delen av personalen fortfarande ovaccinerad, säger Marko Rahkonen som är överläkare i infektionssjukdomar på centralsjukhuset i Karleby.

Det handlar om att trygga vårdens bärkraft, något av det mest centrala vi vill trygga

Endast den personal som jobbar med coronapatienter och inom långtidsvård av äldre har fått sin första vaccindos. Även Rahkonen är missnöjd med regeringens beslut.

- Det handlar om att trygga vårdens bärkraft, något av det mest centrala vi vill trygga. Därför skulle jag önska att man ser över vaccinationsordningen så att vårdpersonalen kunde vaccineras så snart som möjligt, säger Rahkonen.

Rahkonen säger att vårdpersonalen naturligtvis använder skyddsutrustning och säkra arbetssätt, så som tidigare, men vaccinet skulle ge både personalen och patienter ett extra skydd. Därför vore det på sin plats.

- Den största risken är exponeringar som leder till omfattande karantäner. Genom vaccinering kunde vi garantera att vården fortsätter som normalt.

Sjukvårdspersonal och lärare fick överblivet vaccin: "Bästföredatum var på söndag"

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på fjärde plats i landet när det kommer till vaccinationstäckning. Vasa stad har vaccinerat 26 procent av befolkningen, vilket enligt Kaukoranta är ett mycket bra resultat.

Inom Soites område har 32 procent av befolkningen fått sin första vaccindos, det betyder nästan 18 000 vaccindoser,

I Vasa har yngre personer inom riskgrupp två inte ännu varit så flitiga med att låta vaccinera sig. Därför blev 700 preparerade vaccindoser över förra veckan. Då tog Kaukoranta beslutet att bjuda ut vaccinet till sjuk- och socialvårdspersonal och gymnasielärare.

- Bästföredatum på vaccinet var på söndag och vi hade 700 lediga tider. Vi har inga anvisningar för detta och därför tog jag ett tjänstemannabeslut om att erbjuda vaccindoserna till de här grupperna, säger Kaukoranta.

Kaukoranta säger att unga personer är den tredje största gruppen vad gäller coronainfektioner. Genom vaccinering kan lärarna hålla sig friska och undervisningen tryggas.

Förra veckan kunde Vasa erbjuda 4 000 doser coronavaccin, denna vecka är antalet knappt 2 000. Snart är det dags för personer inom äldrevården att få sin andra dos, och då kommer antalet nya vaccinerade att minska säger Heikki Kaukoranta.

Yle Österbotten har försökt nå justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) för en kommentar. Svenska folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff säger att beslutet om att vaccinera valfunktionärer endast gäller dem som tar hand om röstningar i hemmet och på vårdanstalter. Artikeln kompletterad med dessa kommentarer den 24. 4 klockan 11:27.

Diskussion om artikeln