Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Tilläggsstyrkorna ska börja lämna gränsområdet mot Ukraina – militärövningen över

Från 2021
Ett ryskt örlogsfartyg avfyrar en kryssningsmissil under en militärövning
Bildtext Ryssland uppger att krigsövning på Svarta havet är över. bilden är från en manöver 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland börjar dra tillbaka styrkor från gränsen till Ukraina efter en storskalig militärövning på och kring Krimhalvön.

Tiotals örlogsfartyg, hundratals stridsplan och starka arméenheter deltog i krigsövningen, som samtidigt ökade spänningarna mellan Ryssland och Ukraina.

– Jag anser att målen med snabbkontrollen av beredskapen är uppnådda. Styrkorna har visat sin försvarskapacitet och jag har beslutat att avsluta manövrarna i de södra och västra militärdistrikten, sa försvarsminister Sergej Sjoigu.

Sjoigu sa att styrkorna ska börja återvända till baser i morgon.

Truppkoncentration väckte oro

Truppkoncentrationen på Krimhalvön och i närheten av gränsen till Ukraina har väckt oro i omvärlden. Speciellt eftersom Ryssland inte meddelade om truppförflyttningarna på förhand.

Enligt USA var truppkoncentrationen på Krimhalvön och i närheten av gränsen till och med större än under början av kriget i östra Ukraina.

Ryssland har inte meddelat hur stora förband som flyttats till området och Sjoigus uttalande lämnar det otydligt om alla enheter kommer att återvända till sina permanenta baser.

Ryssland har tillbakavisat alla krav på att styrkorna ska dras tillbaka med hänvisning till att truppförflyttningarna görs på rysk mark och att de därför inte angår omvärlden.

Försvarsministern varnade också för att Rysslands militär står redo på grund av Natos stora militärövning Defender Europe 2021, som pågår fram till juni. Delar av krigsövningen kommer att hållas på Balkan i maj.

Stängde delar av Svarta havet

Den ryska styrkeuppvisningen mot Ukraina har väckt frågor och oro under de senaste veckorna.

Förra veckan stängde Ryssland också delar av Svarta havet för örlogsfartyg och statsfartyg fram till november med hänvisning till militärövningar.

Hårda uttalanden där Kreml bland annat anklagat Ukraina för att förbereda storoffensiv mot utbrytarområdena i östra Ukraina har ytterligare höjt spänningen.

Nu verkar Ryssland ha beslutat att det är dags att minska på trycket mot Ukraina.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln