Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö hinner inte konkurrensutsätta läkaravtalen – direktupphandling blir tillfällig lösning

Från 2021
Hangö hälsocentral.
Bildtext Avtalet om läkarmottagningen på hälsocentralen i Hangö går ut i november i år.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hangö stad behöver nytt avtal för läkarmottagningen på hälsocentralen. Det är så pass bråttom att staden inte går in för konkurrensutsättning, utan i stället direktupphandling.

Staden har använt sina optionsår med vårdbolaget Terveystalo för läkarmottagningen på hälsovårdscentralen. Avtalet går ut den 30 november 2021.

Stadens avtal med vårdbolaget Pihlajanlinna Terveys om geriatriska läkartjänster med fjärrläkartjänster går ut den 30 oktober. Avtalet om geriatritjänster till minnespolikliniken med Pihlajanlinna går ut den 31 oktober.

Det är bristen på läkare som gör att Hangö stad har ett stort behov av externa köptjänster. Social- och hälsovårdsreformen med vårdlandskap sker så pass snabbt, år 2023, att det troligen är orealistiskt att staden producerar tjänsterna själv, konstaterade grundtrygghetsnämnden på sitt möte den 22 april.

En upphandlingsprocess tar ofta ett år innan den är klar. Grundtrygghetsnämnden beslöt därför att det är befogat med direktupphandling för att säkerställa nuvarande tjänster i Hangö.

Direktupphandling innebär att man inte konkurrensutsätter den offentliga handlingen, utan gör avtal med en eller flera leverantörer som sköter servicen.

De här avtalen i Hangö gäller för cirka ett år. Under den tiden verkställer staden en upphandling med tillräckligt långa avtal, som säkerställer närservice i Hangö också efter det att vårdlandskapet administrativt tagit över förvaltningen den första januari 2023.

Diskussion om artikeln