Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas anser att han inte bröt överenskommelsen – påpekar att Russell borde ha insett hur blöt banan var: ”Tänkte inte ge honom något extra utrymme”

Från 2021
Bottas och Russells bilar ligger i sandfållan.
Bildtext Bottas och Russell var inblandade i en stor krasch på Imola.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Jag gjorde ingen plötslig rörelse, säger Valtteri Bottas om sekvensen där George Russell försökte köra om honom men som resulterade i en krasch. Därmed hävdar Bottas också att han inte bröt den gentlemannaöverenskommelse som finns mellan förarna.

En stor krasch satte prägel på säsongens andra F1-lopp i söndags. I hög hastighet fick George Russell hjulspinn på det blöta gräset och brakade in i sidan på Valtteri Bottas bil.

Efter kraschen gick Russell också fram och klappade till Bottas på hjälmen och finländaren svarade med att visa långfingret. Förarna skylde först på varandra men sedan bad ändå Russell om ursäkt för sitt agerande.

I det heta efterspelet ansåg Russell först att Bottas hade brutit en gentlemannaöverenskommelse. Enligt den ska den som försvarar sin position inte styra ut när den andra bilen närmar sig med hjälp av DRS.

Bottas anser å sin sida att han inte bröt överenskommelsen när Russell närmade sig på det 34:e varvet.

– Jag gjorde ingen plötslig rörelse. Det syns också ganska så tydlig på videobilderna att jag hela tiden gav honom utrymme.

– Från min sida var det felfritt, givetvis försvarade jag mig och tänkte inte ge honom något extra utrymme. Alltid när jag tävlar så respekterar jag de andra förarna, säger Bottas enligt webbplatsen Motorsport.

”Åkt på samma ställe varv efter varv”

Domarna granska också olyckan och ansåg att det handlade om en ”racing incident” och ingen av förarna straffades.

Bottas anser också att han kunde ha varit betydligt mer aggressiv då han försvarade sin position, och att Russell borde ha insett att det var blött i det yttre spåret.

– Han visste att det var blött där eftersom vi hade åkt på samma ställe varv efter varv. Jag visste det också och det var inte bra att köra där med slicks men ändå gjorde han det.

– Det var hans beslut att köra där, jag gjorde mitt jobb och försökte försvara. Jag tänkte inte flytta mig och ge honom det torra spåret, säger Bottas.