Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Under 30-åringar kan få coronavaccin i Helsingfors efter midsommar – och i maj kan vaccineringen inom arbetshälsovården inledas

Från 2021
En vårdare i färd med att ge över en spruta med coronavaccin till en annan vårdare.
Bildtext Vid Helsingfors stad bedömer man att största delen av den vuxna befolkningen fått en spruta med coronavaccin i slutet av juli.
Bild: Lehtikuva

Coronavaccineringen i Helsingfors fördröjs av att 65–69-åringar kan neka till Astra Zenecas vaccin. Planen är ändå att under 30-åringar kan börja vaccineras efter midsommar. Och privata företag inom arbetshälsovården kan börja vaccinera i maj.

För unga vuxna i Helsingfors som hoppas på en någorlunda normal sommar har Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsocentralerna i Helsingfors, ett positivt besked.

- Om vaccinerna anländer till oss i tid kan under 30-åringar få sin första vaccindos strax efter midsommar, säger Lukkarinen till Yle Uutiset.

Över hälften av dem som hör till olika riskgrupper har redan fått sin första vaccindos, medan praktiskt taget alla över 70-åringar i Helsingfors fått sin första spruta.

Enligt Lukkarinen får 30–50-åringarna sin första spruta i maj-juni, enligt nuvarande plan.

- Vaccineringen framskrider nu bra sett till förhållandena, säger han.

Borgmästaren kan boka vaccintid nästa vecka

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) sa under torsdagens informationssändning att över 156 000 helsingforsare nu fått den första dosen med coronavaccin.

Av personer som är 75 år och äldre har över 90 procent vaccinerats.

I början av nästa vecka öppnar tidsbokningen för 55–59-åringar.

- Jag tänker själv sitta framför datorn på måndagen för att boka en vaccintid, sa Vapaavuori, som är 56 år gammal.

Jan Vapaavuori.
Bildtext Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) kan boka vaccintid nästa vecka i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

"Finns inte längre personer att vaccinera med Astra Zeneca"

Vaccineringstakten fördröjs av problemen kring Astra Zenecas coronavaccin och att 65–69-åringar kan välja vilket slags coronavaccin de vill ha.

Det här gör att vaccineringen i de områden som drabbats värst av epidemin, som Nyland, fördröjs.

- Över 65-åringarna har i huvudsak fått sin första dos. Av de få som inte ännu fått den har en del inte velat ha Astra Zenecas coronavaccin. Därmed finns det inte längre personer att vaccinera med det här vaccinet, säger Lukkarinen.

Astra Zeneca kan inte heller ges som andra dos till personer under 65 år, vilket också fördröjer vaccineringstakten.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds nya linjedragning kan 65–69-åringar från och med början av maj välja ett mRNA-vaccin i stället för Astra Zenecas vaccin. Alternativen är i så fall Pfizer Biontech eller Moderna.

Privata företag villiga att vaccinera inom arbetshälsovården

Personer i arbetslivet kan antingen bli vaccinerade av staden eller av arbetshälsovården.

Helsingfors har de senaste veckorna tillsammans med Esbo och Vanda kartlagt den privata hälsovårdens beredskap att vaccinera arbetsföra personer via arbetshälsovården.

- Enligt kartläggningen av marknaden ser det ut som att flera företag vill vaccinera, säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukartjänster vid Helsingfors stad till Yle Uutiset.

"Är beroende av tillgången till Pfizers vaccin"

Enligt Turpeinen är det svårt att säga när vaccineringen kan inledas eftersom det beror på tillgången till vaccin. Hon bedömer att den kan inledas i maj.

- Vi är nu beroende av tillgången till Pfizers vaccin och kan planera några veckor framåt. Modernas coronavaccin har vi inte fått överhuvudtaget, säger Turpeinen.

Också inom arbetshälsovården gäller ordningsföljden att de äldsta vaccineras först.

"Om och när befolkningen fått den första vaccindosen är vi bättre skyddade"

Timo Lukkarinen bedömer att tillräckligt många har blivit vaccinerade i slutet av juli för att det inte ska uppstå en ny våg av coronaepidemin som i fjol höstas.

- Om och när befolkningen fått den första vaccindosen är vi bättre skyddade. Mycket hänger också på om vaccinerna duger och om vaccinerna skyddar för en möjlig ny variant.

- Vaccinerna utvecklas hela tiden, säger Lukkarinen.

Diskussion om artikeln