Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyjs egna läkare uppmanar honom att avsluta hungerstrejken: "Snart har vi ingen patient längre"

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 06:18.
Aleksej Navalnyj tittar in i kameran med ett sammanbitet uttryck.
Bildtext Aleksej Navalnyj fotograferade efter att han dömdes till fängelse i januari.
Bild: Aleksej Navalnyjs Instagramkonto

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs egna läkare uppmanar honom att omedelbart avsluta sin hungerstrejk i fängelset. Navalnyj har på fredagen hungerstrejkat i 24 dagar och läkarna oroar sig för att han skall dö.

- Snart har vi ingen patient att sköta längre om hungerstrejken fortsätter, varnar fem läkare i ett gemensamt uttalande.

Läkarna säger att en oberoende läkare utanför fängelset fick undersöka Navalnyj i ett distriktssjukhus i staden Vladimir på torsdag.

Fem läkare har studerat resultaten och de kommer att ge ut en detaljerad rapport senare idag efter att de har informerat Navalnyj själv.

Läkarna säger att "något som såg ut som en oberoende läkarundersökning" blev möjlig efter att tusentals ryssar demonstrerade för honom i onsdags, trots att protesterna hade förbjudits.

Åtminstone 1 900 människor greps i Moskva och Sankt Petersburg, bland dem hans nära medarbetare Kira Jarmysj och Ljubov Sobol.

Jarmysj dömdes till tio dagars fängelse för att hon hade uppmanat till protester. Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov håller med om att det var det enorma folkliga trycket som ledde till resultat.

- Det är mycket ledsamt att man måste vägra mat i 23 dagar innan man når ett sådant resultat, säger Volkov.

Tusentals människor demonstrerade för Aleksej Navalnyj bland annat i Moskva och Sankt Petersburg trots att manifestationerna var förbjudna.
Bildtext Tusentals människor demonstrerade för Aleksej Navalnyj bland annat i Moskva och Sankt Petersburg trots att manifestationerna var förbjudna.
Bild: VALERY SHARIFULIN/TASS/All Over Press

"Stolt och fylld av hopp"

Den 44 år gamla Navalnyj meddelade på Instagram att han "fylldes av stolthet och hopp" på grund av demonstrationerna.

- Ni vandrade tillsammans med mig igår och idag kommer jag att ligga på min bädd och föreställa mig att jag vandrar med och för er, skrev Navalnyj på torsdag.

Navalnyj inledde hungerstrejken i protest mot att han inte fick träffa läkare som han själv litade på och hade valt ut. Flera av hans läkare varnade redan förra veckoslutet för att Navalnyj riskerar att dö eftersom hans hälsotillstånd snabbt har försämrats.

Tusentals människor deltog i onsdags i protester efter att flera västländer hade varnat Ryssland för allvarliga konsekvenser om regimkritikern avlider i fångenskap.

Navalnyj dömdes till två och ett halvt års fängelse i januari då han återvände hem, efter att ha behandlats i Tyskland efter ett mordförsök i augusti i fjol. Han och största delen av omvärlden anser att domen var politiskt motiverad och bland andra EU och USA kräver att han friges omedelbart.


Källor: AFP

Diskussion om artikeln