Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenterna Putin och Lukasjenko höll ett långt möte i Moskva – och lämnade mötet under total tystnad

Från 2021
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin
Bildtext Det har länge varit allmänt känt att Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko inte tycker särskilt mycket om varandra. Men nu har kontakten mellan presidenterna blivit allt tätare.
Bild: EPA

Svårt att veta om det var en flopp eller en framgång.

I nästan fyra timmar samtalade Rysslands president Vladimir Putin och hans kollega från Belarus, Aleksandr Lukasjenko, i Kreml i Moskva. Efter det fick allmänheten inget besked om vad som hade avhandlats.

Presidenterna höll ingen gemensam presskonferens och enligt uppgift åkte Lukasjenko raka vägen till flygplatsen då samtalet var över.

Tystnaden från rysk sida var total på kvällen efter mötet. Varken de ryska nyhetsbyråerna eller Kremls webbplats gav någon konkret information efter mötet.

Den belarusiska nyhetsbyrån Belta lovade uppdatera sin nyhet efter att man hade skrivit att mötet var över.

Uppdateringen bestod under kvällen av ett referat om det som sades innan presidenterna började förhandla bakom stängda dörrar.

Man kan tolka tystnaden på två sätt. Antingen kom presidenterna inte överens om något konkret utan gick löst vidare på det de sade inför mötet eller så gick deras åsikter så häftigt isär att de inte ville tala sida vid sida.

Fördjupat samarbete

Då mötet började talade både Putin och Lukasjenko om att de önskar fördjupa samarbetet inom statsförbundet mellan länderna. Putin talade om hur framgångsrikt samarbetet redan är och om hur han bland annat vill utöka samarbetet kring militärteknik.

Lukasjenko i sin tur talade om att samordna skattelagarna för att redan till hösten kunna underteckna utökade avtal om integration. Lukasjenko talade också om att ytterligare stärka samarbetet kring försvarsfrågor.

Vi klarar det, och ritar upp linjer som ingen får överträda, sa Lukasjenko med hänvisning till den ”röda linje” president Putin talade om i sitt tal till federationen på onsdagen. Putin sa då att den som går över en sådan kan vänta sig ett hårt motstånd.

President Lukasjenko tog tillfället i akt att berömma kollegan Putin onsdagens för tal. Enligt Lukasjenko var det ett mycket mänskligt tal som berörde de svagaste i samhället.

– Dem stöder vi i Belarus också, det gäller särskilt familjer med många barn, sa Lukasjenko.

Ukraina fick sig en känga

Under de första minuterna av presidenternas möte fick Putin svara på en fråga från en journalist om hur han ser på Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs inbjudan att träffas någonstans i Donbass i östra Ukraina.

Putin förklarade mångordigt att Ukraina på väldigt många sätt har försämrat förhållandet mellan Ryssland och Ukraina.

– Ryssland välkomnar Zelenskyj om han vill återuppliva vår relation, sa Putin.

Putin sade sig när som helst hälsa Zelenskyj välkommen i Moskva, men uppmanade emellertid honom att först besöka Donbass.

– Om Zelenskyj vill lösa problemen i Donbass måste han tala med ledarna för folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, sa Putin.

Det var en riktig åthutning som gick helt i linje med den ryska versionen av kriget i östra Ukraina. Ryssland kallar det ett inbördeskrig.

Det Putin kallar folkrepubliker är vasallområden i den krigsdrabbade delen av Ukraina, där Ryssland i praktiken styr.

Lukasjenko vill ge Zelenskyj en lärdom

Aleksandr Lukasjenko fick också en möjlighet att visa sig vara Putins vän.

Han talade om det ukrainska kravet att flytta fortsatta förhandlingar om Donbass från Minsk till någon annan ort.

President Zelenskyj vill göra det eftersom Ukraina inte längre tycker Belarus kan erbjuda neutral mark för förhandlingarna. Rysslands inflytande är för stort, anser Ukrainas president.

– Det är på tiden att Zelenskyj lär sig vara mera diplomatisk, sa Lukasjenko till det.

Diskussion om artikeln