Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Klassisk musik, skrivmaskiner och gamla böcker – hur kommer det sig att det analoga trendar på TikTok?

Från 2021
Scen ur filmen "Kill Your Darlings". Från vänster: Dane DeHaan, Daniel Radcliffe.
Bildtext Filmen "Kill Your Darlings" (2013) associeras starkt till dark academia-subkulturen. Från vänster: Dane DeHaan, Daniel Radcliffe.
Bild: Copyright � �Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Vad har fjäderpennor, tweedjackor och Donna Tartts Den hemliga historien gemensamt? De tillhör alla trenden dark academia, en akademiskt inriktad estetik som under det senaste året blivit populär på bland annat TikTok och Instagram.

Dark academia är endast en i mängden av trender och stilar som blivit populära på plattformar som TikTok. Andra stilar (eller "aesthetics" som de kallas på engelska) som varit populära under de senaste åren är till exempel vscogirl, e-girl och cottagecore.

Men vad är då dark academia? Och var har det sitt ursprung?

– Dark academia är en slags "akademisk estetik" främst uttryckt online via TikTok, som kombinerar ett intresse för poesi och litteratur, gotisk butterhet och introverta känslor, allmän tonårsangst och livets mörkare hörn, säger Lisa Ehlin, doktor i modevetenskap med fokus på visuell och digital kultur.

Hur detta skiljer sig från tidigare estetiker som framhävt tonårsangst och det mer gotiska och mörka är främst slutledet av subkulturens namn, nämligen "academia".

Här finns en kunskapstörst och uppskattning för universitet, det intellektuella och det "djupa", som sedan varvas med en nostalgi för en förfluten universitetskultur. Detta representeras i de filmer och den litteratur som subkulturen gärna tar del av.

Scen ur filmen "Döda poeters sällskap". Robin Williams sitter med en bok i sin hand i ett klassrum.
Bildtext Filmen “Döda poeters sällskap” (1989) med Robin Williams, där en gammal privatskolsmiljö gestaltas är popular inom dark academia.
Bild: /All Over Press

Några av verken som ofta dyker upp i samband med dark academia är filmerna Döda poeters sällskap (1989) och Kill Your Darlings (2013) samt böckerna Den hemliga historien (1992) av Donna Tartt och Dorian Grays porträtt (1890) av Oscar Wilde.

– Vissa är nästan besatta av dessa verk. De läser dem om och om igen, försöker klä sig som de gör i verken och studerar de ämnen som karaktärerna studerar, säger 21-åriga Ana Paula Alsan som driver kontot @dark.academia på Instagram.

22-åriga Laura Piszczatowska som driver kontot @geminnorum på Instagram berättar att det faktiskt var Den hemliga historien som introducerade henne till subkulturen för några år sedan.

– I de enklaste termerna är dark academia en gemenskap för dem som har en djup passion för kunskap och all sorts konst och kultur, säger Piszczatowska.

En kaffekopp och boken "Den hemliga historien" ligger utspridda på ett lakan.
Bildtext Donna Tartts debutroman “Den hemliga historien” är det litterära verk som mest förknippas med dark academia och har även varit orsaken till att människor funnit subkulturen.
Bild: Matilda Lindblom
En hand som håller i en blomma ovanför en gammaldags bok.
Bildtext Estetiken uppskattar kunskap och bildning. På bilder och videor som läggs upp på Instagram och TikTok syns därför ofta gamla böcker.
Bild: Ana Paula Alsan

Alsan förklarar att ledet "dark" i namnet har att göra med subkulturens fascination med det groteska och morbida.
Piszczatowska säger att dark academia också har en nostalgi för det förflutna.

– Det finns en sorts nostalgi i det hela för en värld vi aldrig sett eller upplevt, utan endast läst om i böcker av döda poeter och författare, säger hon.

Levande ljus, skrivmaskiner och klassisk musik

Dark academia är alltså en estetik som har sina rötter i en törst för kunskap och en uppskattning för klassiska verk och en förfluten värld.

Även om estetiken i sig alltså inte baserar sig på en viss klädstil eller på att göra vissa saker så är det många som väljer att uttrycka sin relation till dark academia så.

Till exempel genom att publicera vackra bilder och videon på Instagram och TikTok, där personer iklädda en preppy, akademisk stil läser böcker med levande ljus i bakgrunden eller skriver på en gammal skrivmaskin medan klassisk musik spelas i bakgrunden.

Dark academia existerar dock inte endast på sociala medier, utan vissa följer faktiskt en livsstil som baserar sig på estetiken.

– Allt det jag gör varje kväll är väldigt betydelsefullt och avsiktligt och har att göra med hur det får mig att känna snarare än hur det kommer se ut på en Instagram-bild, säger Laura Piszczatowska.

En gammaldags skrivmaskin på en mörk byrå med en vit bordsduk bredvid.
Bildtext I dark academia framhävs det analoga - och det är inte ovanligt att användare på TikTok och Instagram ses skriva på skrivmaskin eller med fjäderpenna och bläck.
Bild: Laura Piszczatowska

Piszczatowska förklarar hur hon utövar dark academia i sin vardag.

– Jag omringar mig själv med saker från det förflutna och glömmer världen utanför min lägenhet. Jag tänder ljus varje kväll, skriver noveller på en skrivmaskin från 1920-talet, gör en kopp te i en porslinskopp som tillhörde min mormor och lyssnar på kompositören Chopin, säger hon.

Det finns alltså tydligt en sorts eskapism i dark academia-subkulturen. Det finns också helt klart en enhetlig stil och estetik över hur dark academia ser ut och hur människor klär sig.

Hur ser en typisk dark academia-klädstil ut?

– Dark academia-estetiken rent modemässigt kan väl kallas för ett slags kollage av intellektuell, överklass och preppy stil från olika eror, något som även under de erorna har tittat bakåt, säger Lisa Ehlin.

Ehlin förklarar att det alltid finns något tidlöst konservativt och preppy med som en underström inom modet i dark academia.

Scen ur filmen "Kill Your Darlings." På bilden syns Daniel Radcliffe och andra personer i bakgrunden.
Bildtext Daniel Radcliffes karaktär i “Kill Your Darlings” (2013) har en klädstil som ofta imiteras och återskapas på dark academia-konton.
Bild: Copyright � �Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection/All Over Press

Både Alsan och Piszczatowska har varit en del av subkulturen innan den växte i popularitet under det senaste året. Dessutom har dark academia existerat i någon form på åtminstone Tumblr och Instagram innan det fann sin väg till Tiktok.

Varför är dark academia så populärt just nu?

– Det är klart att en intensifierad skärmkultur och pandemi i kombination med en introvert och existentiell subkultur som dessutom behandlar depression och tunga ämnen landar väldigt bra just nu för unga, säger Lisa Ehlin.

Hon poängterar även att det inte är något ovanligt att ungdomar söker sig till angst och att vad de söker sig till helt enkelt beror på vad som är tillgängligt i varje era.

Även Laura Piszczatowska har märkt att subkulturen växt i popularitet under år 2020 och upplever att det kan ha något med coronapandemin att göra.

– Olika subkulturer, oberoende om det är dark academia eller något annat, får oss att känna som om vi hör hemma någonstans - att det finns andra människor i världen som förstår oss och delar våra intressen. Och jag tror vi behövde det mer än någonsin i ensamma coronatider, säger Laura Piszczatowska.

Gamla böcker, tidningar och en låda fylld med små saker. En hand som rör vid lådan och ett ljus syns i bakgrunden.
Bildtext Förutom gamla böcker är även gamla tidningar något som dyker upp inom dark academia. Det finns en förkärlek och respekt för det förflutna.
Bild: Laura Piszczatowska

Även Ana Paula Alsan upplever att dark academia blivit mer populärt under coronatider och speciellt då människor suttit hemma i karantän.

– Jag tror människor började romantisera att studera eller skapa konst ensamma hemma mera under pandemin, säger Alsan.

Och just denna romantisering av de vardagliga sakerna, som att studera, dricka en kopp te eller skriva i en dagbok, är en hörnsten i dark academia.

Vitt, europeiskt och privilegierat

Kritiken som dark academia har fått handlar främst om att estetiken har bristfällig representation, och att kulturen som framhävs är vit och eurocentrisk.

– Visst är uttrycket centrerat kring Europa, i synnerhet England och vit överklass. Kulturen som konsumeras och produceras är även den vit och privilegierad, säger Ehlin.

Samtidigt menar Ehlin att även om dark academia uttrycker en tydlig kanon, så är det just här som det performativa på internet har en kraft och möjlighet att omförhandla, omdefiniera och inkludera.

– Om du som till exempel icke-vit, icke-europé sätter dig själv i de här situationerna, miljöerna, processerna, så har du ju redan satt något i rullning, säger Lisa Ehlin.

Som exempel på hur det performativa kan hjälpa med att ändra dessa konventioner lyfter Ehlin upp Beyonces och Jay-Z:s musikvideo till låten Apeshit (2018), i vilken de tar över Louvren i Paris.

– Universiteten och de döda språken och den klassiska musiken har kanske fram tills nu varit tillgängliga endast för en elit, men den måste ju inte vara det framåt. Det finns en kraft i det performativa här som vi tenderar att ständigt förbise. Romantisering av och subversering av kan alltså fungera parallellt. Och gör det ofta, förklarar Ehlin.

Scen ur filmen "Döda poeters sällskap". Robin Williams sitter omringad av pojkarna i hans klass.
Bildtext Filmen “Döda poeters sällskap” (1989) äger rum på en privatskola och karaktärerna i filmen är vita och privilegierade - en miljö som dark academia har kritiserats för att lägga för mycket fokus vid.
Bild: /All Over Press

Både Laura Piszczatowska och Ana Paula Alsan har lagt märke till det eurocentriska uttrycket inom dark academia.

Alsan förklarar hur viktigt det är att vi inte ser det klassiska inom dark academia som det universella klassiska.

– Dark academia, som många andra estetiker, prioriterar den dominanta kulturen, men det är inte den enda kulturen. Den klassiska litteraturen i mitt hemland Brasilien är inte Shakespeare eller Oscar Wilde, utan Machado de Assis och Clarice Lispector, poängterar Alsan.

Piszczatowska säger att en stor del av böckerna och filmerna som man tar del av inom dark academia är relativt eurocentriska och med fokus på vita, privilegierade människor.

Men samtidigt menar Piszczatowska att dessa fungerar som en sorts eskapism - alltså att du får ta del av karaktärer vars liv kanske är orealistiskt jämfört med ditt eget.

Samtidigt upplever hon att diskussionen kring representation är viktig, och ser också att det går ett bättre håll.

– Jag ser många människor på olika håll i världen som sakta men säkert tar med sin egen kultur, litteratur och konst i subkulturen och det är härligt, säger hon.

Blommor på en boksida.
Bildtext Ana Paula Alsan poängterar att det klassiska inte innefattar samma sak i alla länder, och poängterar att det som är klassiskt inom dark academia inte är det som är klassiskt i hennes hemland Brasilien.
Bild: Ana Paula Alsan
En bok, en tweedjacka, glasögon och en väska som som alla är en del av dark academia.
Bildtext Glasögon, bok och tweedjacka - receptet för dark academia. Eller är det? Laura Piszczatowska säger att det enda som behövs för att vara en del av dark academia är en kärlek för kunskap.
Bild: Laura Piszczatowska

Trender på internet kommer och går, och de flesta av dem har ett ganska kort liv. Dark academia har dock funnits i någon form åtminstone sedan 2014, även om det blev väldigt populärt först under det senaste året.

Hur ser då framtiden ut för dark academia?

– Jag tror att dark academia kommer fortsätta bo i människors hjärtan. Men som med alla trender så kommer inte heller den att finnas för evigt, inte på samma sätt som den existerar just nu, säger Laura Piszczatowska.

Ana Paula Alsan instämmer och anser att trenden kommer gå över, så som alla trender gör, men att de intressen som representeras i dark academia kommer finnas kvar.

– Vissa av oss kommer fortsättningsvis att ha ett förhållande till dark academia, för det är inte bara en estetik till oss, det är sättet vi lever på, förklarar hon.

Även om det finns olika sätt att ta del av dark academia-subkulturen, som att skriva på skrivmaskin och läsa med levande ljus i bakgrunden, eller att klä sig i poloskjortor och tweedjackor, så kommer det enligt Laura Piszczatowska ändå tillbaka till kärleken för kunskap och lärande.

– Det enda du behöver för att vara en del av dark academia är en djup kärlek för kunskap! Tweed, tartanbyxor, runda glasögon och jackor kommer sist med i bilden, säger hon.

Diskussion om artikeln