Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börsen gläds åt Stora Ensos resultat – samtidigt stänger företaget sitt pappersbruk i Kemi och upp till tusen arbetsplatser försvinner

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 13:23.
Skylt med text om Stora Ensos fabriker i Veitsiluoto.
Bildtext Strax ska 670 personer sägas upp från Stora Ensos fabrik i Kemi
Bild: Risto Koskinen / Yle

Stora Enso gjorde ett fint resultat under årets första kvartal. Alla kurvor pekar uppåt, utom för pappersdivisionen. På börsen steg Stora Ensos aktie under förmiddagen med cirka två procent

Stora Enso berättade på tisdagen att bolaget kommer att stänga massa- och pappersproduktionen vid bruket i Veitsiluoto i Kemi.

Nedstängningen förorsakar stora problem för staden då cirka 1000 personer förlorar sina jobb. Det är 670 personer som jobbar vid själva fabriken men hundratals personer har sysselsatts indirekt.

Stora Enso lägger också ner verksamheten vid pappersbruket i Dalarna i Sverige och har tidigare stängd bland annat en pappersfabrik i Frankrike.

Efterfrågan på till exempel packningsmaterial ökar tack vare uppgången i både Kina och USA. Och utan pappersdivisionen skulle omsättningen ha vuxit med fjorton procent, nu ökade den med tre procent.

Bolaget har också lyckats få ner kostnader vilket också har bidragit till det goda resultatet. Rörelsevinsten ökade från 180 miljoner euro till 328 miljoner euro jämfört med årets första kvartal i fjol.

Bolagets verkställande direktör Annica Bresky säger idag att hon ser med tillförsikt på framtiden och räknar med att efterfrågan på bolagets produkter, förutom på pappersprodukter, ökar under det här året. Efterfrågan på pappersprodukter har minskat redan i femton års tid.

- För att vara konkurrenskraftiga på en snabbt minskande pappersmarknad är det nödvändigt att stänga ned olönsamma tillgångar, skriver Bresky i ett pressmeddelande.

Företaget har ändrat om sin fabrik i Uleåborg så att den går från produktion av papper till så kallad kraftliner, det vill säga kartong. Den investeringen ger resultat redan snabbare än väntat och marknaden för förpackningsmaterial drar bra.

Stora Enso tillverkar bland annat fibermaterial, förpackningsmaterial och trävaror för byggnadsindustrin. Företaget investerar också bland annat i hållbara, biobaserade textilier.

Diskussion om artikeln