Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gideon Bolotowsky flyttade till Förintelsens huvudstad: “Det är lättare att vara jude i Berlin än i Helsingfors”

Från 2021
Gideon Bolotowsky, hedersordförande för Helsingfors judiska församling.
Bildtext Gideon Bolotowsky är sedan 2008 hedersordförande för Helsingfors judiska församling.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

När Gideon Bolotowsky i dag blickar tillbaka på Finland ser han hur väl judar har integrerats i det finska samhället jämfört med andra invandrargrupper. “Det skulle kanske inte vara fel om statsledningen skulle fråga oss judar om hur man ska integrera invandrare?”, funderar han.

Under åren 1988-2007 var Gideon Bolotowsky en av de mest synliga judarna i Finland då han var ordförande för Helsingfors judiska församling. Sedan år 2014 bor den tvättäkta helsingforsaren i Berlin med sin familj.

– Tyskland är det enda landet i Europa där den judiska befolkningen ökar. Det judiska Berlin växer hela tiden och blir mer och mer dynamiskt tack var den ryskjudiska invandringen, berättar han.

Att som jude bo i den tyska staden med en dyster judisk historia är bekvämt. Det är ju inte staden som bär skulden för förintelsen utan människorna och i dag är det mera bekvämt än att bo i Helsingfors, berättar Bolotowsky.

– All service finns och tillgången på koshermat är bra.

Det är inte bara koshermaten som lockar Bolotowsky och andra judar till Berlin. Staden bjuder även på kulturella upplevelser.

– Det ordnas mycket kulturevenemang, för att inte tala om Berlins judiska museum som i dag är ett av Tysklands mest populära museer.

Liken på Sinaihalvön

Gideon Bolotowsky växte upp i ett borgerligt hem i de välbärgade stadsdelarna i södra Helsingfors. Men som 19-åring beslöt att han att lämna tryggheten i sin hemstad för att som frivillig strida för Israel i sexdagarskriget 1967.

– Det var den arabiska propagandan som fick ett tjugotal judiska ungdomar från Finland att reagera. Vi tyckte att det som hände under andra världskriget inte fick upprepas och att antisemitismens pris skulle höjas.

Man blir vuxen på en dag när man ser lik utspridda här och där.

När de kom fram till Israel var kriget redan över och de finländska judarna beordrades att röja upp efter sammandrabbningarna på Sinaihalvön.

– Man blir vuxen på en dag när man ser lik utspridda här och där och krigets grymhet.

Hur förändrade det din syn på krigshandlingar?

– Jag är ju inte pacifist, jag är en realist. Det finns situationer då man ska sluta tala och börja handla. Men man ska försöka dra ut på det så mycket som möjligt.

Ett öppet sår

Trots att själva kriget bara varade i sex dagar pågår konflikten fortfarande.

– Fredsprocessen är helt död och begraven, och förblir det tills majoriteten av araberna gör konflikten politisk och inte existentiell. Så länge den är existentiell så finns det ingen lösning, anser Bolotowsky.

Det var i samband med sexdagarskriget som Israel ockuperade de palestinska områdena Västbanken och Gazaremsan, som ännu i dag är under israelisk kontroll.

– Det är en tragedi för palestinierna men det är ju deras ledare som är skyldiga till att de lever i en sådan misär.

Israels existens är självklar för de flesta judar

Bolotowsky är van vid att försvara Israel eller “sätta saker i sin rätta proportion” som han kallar det. Speciellt då människor ofta har en tendens att projicera Israels agerande på alla judar.

– Det är lite så där som att judarna har dödat Jesus. Den här formen av primitiv antisemitism förekommer i samhället. Hela problematiken kring Israel håller också på att ändras radikalt när fler och fler arabländerna märker att klockan är slagen.

När det kommer till den politik som Israel för ser Bolotowsky två dimensioner.

Israels rätt att existera är odiskutabel men var gränserna ska dras, det måste man komma överens om sinsemellan.

– Dagspolitiken i Israel berör inte oss som inte har rösträtt där. Men så länge det handlar om att försvara landets existens är jag och de flesta judar helt på Israels sida. Israels rätt att existera är odiskutabel men var gränserna ska dras, det måste man komma överens om sinsemellan.

Hatbrott mot judar även i Finland

Trots att det bor färre än 2 000 judar i Finland förekommer det tidvis antisemitism i Finland som märks i form av nazistsymboler och vandalisering av synagogor.

Enligt Bolotowsky har antalet ingenting att göra med hatbrotten.

– Hat och rädsla för det främmande har långa djupa historiska rötter. Det är historiskt betingat och det finns i det mänskliga psyket. Det tar generationer att komma över det.

Bolotowsky säger att han personligen inte är orolig, men blundar inte heller för den politiska antisemitismen som han anser att aktivt bör bekämpas.

Gideon Bolotowsky

I Finland har judar i dag en stark position i samhället och de är välintegrerade. Frågar man Bolotowsky finns det mycket man kunde lära sig om integration av det judiska exemplet.

På frågan vad judarna har gjort rätt som ministrar och statsledningen har missat svarar Bolotowsky:

– Så fort vi kunde började vi grunda skolor. Utan att kapa av det judiska kulturarvet försökte vi ta det bästa av båda världarna.

Trots att flyktingar kommer från olika länder och inte har samma nätverk som de judiska flyktingar som kommit till Finland, tror Bolotowsky att det judiska exemplet kunde tillämpas.

– Varje enskild grupp är numerärt sett större än den judiska befolkningen i Finland. Så där skulle finnas möjligheter.

Särskilt om man värdesatte mångfalden bättre i dessa tider när samhället blir allt mer mångkulturellt, betonar han.

– Statsledningen tycks vara lite vilse när det gäller hur man ska förhålla sig till invandring och integrationen har fungerat dåligt. Det skulle kanske inte vara fel om de skulle fråga oss judar om hur man ska integrera invandrare?

Gideon Bolotowsky gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 26.4 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Intervjun finns också på Yle Arenan.

Hur kan Gideon Bolotowsky ha en hund fast han är jude? Och varför är den judiska gemenskapen så stark? Se hela intervjun med Gideon Bolotowsky på Yle Arenan:

Vart försvann Gideon Bolotowsky? - Spela upp på Arenan