Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebybo klädde ut sig till gatuarbetare och målade om i stan

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 16:24.
Betongmur, nymålad, i Karleby.
Bildtext Nymålat av Tom Tiainen.
Bild: Privat: Tom Tiainen

"Den här veckan har jag sysslat med civil olydnad. Köpte 8 liter färg i olika kulörer och klädde ut mig till en gatuarbetare. Har gått omkring i centrum och målat om broräcken och dylikt utan att fråga någon om lov." Så skriver konstnären och pensionären Tom Tiainen i Karleby i ett inlägg på sociala media.

Tiainen bor i centrum och ser dagligen klotter på väggar, murar och fastigheter och tycker det är något som förfular hans omgivning. Inför stadens 400-årsjubileum i fjol väntade han sig att staden skulle rensa upp lite men då inget hände tog han saken i egna händer.

- Så tänkte jag att i stället för att det bara ska "pärt" mig (störa mig, reds anm) att ingen gör något så är det kanske jag som ska göra det.

Han köpte lite färg, gick ut och testade hur det skulle kännas.

Klottrad betongmur i Karleby.
Bildtext Betongmuren före Tiainen målade den.
Bild: Privat: Tom Tiainen

- Och det kändes riktigt bra. En del människor stannade och pratade med mig och alla var så positiva; att äntligen är det någon som gör något och de berättade hur irriterade de är över fenomenet.

Folk backar upp honom

Tiainen fortsatte till nästa bro. Där var det ännu fler som stannade för att prata, och budskapet var detsamma: Tänk att någon äntligen gör något.

- Jag känner mig uppmuntrad och tror jag ska köpa mer färg.

Men du vill testa först, berätta mer om hur det kändes?
- Förstås var jag kanske lite orolig för reaktionerna, att hej så där får man inte göra eller har du tillstånd för det där och sådana saker.

Och Tiainen har inget tillstånd.

- Det handlar om civil olydnad här och jag vet att egentligen får jag inte göra så här. Samtidigt tänkte jag att det här är en så bra sak och då jag hört folks reaktioner vet jag det är helt rätt även om jag gör det utan tillstånd

Visst kunde han ha kontaktat staden och påtalat problemet.

- Men jag föreställde mig att jag skulle få springa i många trappor öppna många dörrar och diskutera. Och jag var kanske lite pessimistisk att ingenting händer trots det.

Tom Tiainen porträtt
Bildtext Tom Tiainen.
Bild: Yle/Roy Fogde

Men du är inte rädd att bli polisanmäld?
- Det var faktiskt en person som stannade och tog bilder av mig och sa att det här ska vi anmäla till polisen. Inte för att han var emot utan tvärtom för att det skulle väcka diskussion. Han sa att han kan stå bredvid och fota då polisen kommer och så skickar han det till en kvällstidning så vi får en diskussion om vad som egentligen är rätt och fel.

Hoppas på fler målare i kvarteren

Tiainen säger att han gärna skulle inleda en diskussion med de som har ansvar för gatubilden. Han är också förvånad över hur många som uttryckt samma frustration som han då de börjat prata med honom.

De säger att Gamlakarleby är så vackert men det det här är en fläck som stör dem. De ser klottret då de borde se det övriga som är riktigt fint och vackert.

- De sörjer över att det fina förfulas på det här sättet. Det finns ingen som gör något och själva kan de inte. Det är en situation där de är lite maktlösa.

Tiainen hoppas att han så småningom får sällskap av flera målare. Som han förstår det handlar civil olydnad om att man gör saken öppet, vet att det inte är med tillstånd, men är övertygad om att det är rätt ändå.

- Jag föreställer mig att framledes kan jag hålla kvarteret där jag bor och lite till rent från klotter och sedan kan någon annan göra det i ett annat kvarter. Det skulle på många sätt vara en idealisk situation.

Diskussion om artikeln