Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Covax-projektet räcker inte till afrikaner: "Man får lätt en bild av att rika länder själviskt vill behålla vaccinet för sig själva"

Från 2021
Kvinnor i Ayod, Sydsudan tar emot WFP:s livsmedelshjälp.
Bildtext Kvinnor i Sydsudan tar emot WFP:s livsmedelshjälp.
Bild: AFP / Lehtikuva

Medan hög och medelinkomstländer i rask takt nu vaccinerar sina invånare mot covid-19 finns det länder som inte har möjlighet till det på grund av att det inte har distribuerats tillräckligt med vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO:s Afrikaavdelning vädjar till höginkomstländer och ber dem dela med sig av vaccinet.

På den afrikanska kontinenten finns det många länder som har mycket begränsad tillgång till covid-19-vaccin, vilket betyder att coronaviruset kan härja fritt i vissa områden.

Tack vare Covax-satsningen har många fattigare länder fått vaccin

Sammanlagt 141 länder i Afrika har fått över 18 miljoner vaccindoser tack vare Världshälsoorganisationen WHO:s Covax-program som ska garantera att också fattiga länder får tillgång till coronavaccin.

Tyvärr har vaccineringsprojektet stött på svårigheter i och med systematiska distributionshinder.

Coronavaccin levereras inom ramen för Covax-programmet  till Nairobi, Kanya.
Bildtext Coronavaccin levereras inom ramen för Covax-programmet till Nairobi, Kanya.
Bild: /All Over Press

Och samtidigt ökar antalet virusfall.

WHO:s regionala chef för Afrika, Matshi-diiiso Rebecca Moeti, säger till nyhetsbyrån Reuters att ungefär 75 000 nya fall registreras varje vecka. I tolv afrikanska länder har antalet nya fall stigit under de senaste veckorna.

- Jag är bekymrad över att sju länder nu har använt upp alla de covax-doser de har fått, och de kommer att behöva uppföljningsdoser från och med början av maj till mitten av juni, säger hon.

WHO och de länder som engagerar sig i Covax-projektet förhandlar nu intensivt för att i tid lyckas säkra tillgången på en andra vaccindos för länder i Afrika.

"Vi vädjar till de rika länderna"

- Vi ber alla de länder som inte har kunnat använda sina doser att dela med sig av sina vaccintillgångar till de länder som har blivit utan. Vår vädjan riktas också till alla de höginkomstländer där riskgrupper redan har vaccinerats, säger Moeti.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan försöker bekämpa smittspridningen
Bildtext Matshidiso Rebecca Moeti, regionchef för WHO i Afrika vädjar till rikare länder som har mycket vaccin:
Bild: Reuters TV - skärmdump

Hon betonar de positiva effekter som vaccinerna har i den globala kampen mot pandemin.

- Ju snabbare de afrikanska nationerna kan genomföra sina vaccineringsprojekt desto snabbare kan alla återvända till en normalare tillvaro

Moeti betonar också vikten av att länder i Afrika under tiden satsar allt mer på att investera i egen läkemedelsproduktion och vaccintillverkning för att stärka självförsörjningen.

Liisa Laakso, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet
Bildtext Liisa Laakso, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet
Bild: Nordiska Afrikainstitutet

- Läget är utan vidare kritiskt, säger Liisa Laakso, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Hon ser det som mycket viktigt att vaccineringsprogrammet för länderna i Afrika får ett massivt och konsekvent stöd så att vaccinleveranserna kan tryggas ordentligt.

Liisa Laakso tar upp Tanzania som ett exempel på hur viktig kommunikationen mellan medborgarna och de styrande är.

I Tanzania hävdade den förra presidenten att viruset knappt existerade. Han mer eller mindre förnekade pandemin vilket naturligtvis fick följder för virusspridningen. Landet beställde inget vaccin och deltog inte i Covax-programmet.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan talar 22.4.2021
Bildtext Tanzanias president Samia Suluhu Hassan försöker bekämpa smittspridningen
Bild: AFP / Lehtikuva

- Nu har Tanzania fått en ny president och det pågår ett digert arbete med att få igång en grundlig informationskampanj om bland annat vaccineringar. Problemet är att det samtidigt har pågått en kampanj där det sägs att vaccinet är farligt, säger Laakso.

"Det uppstår lätt en bild av själviska västliga länder"

Liisa Laakso ser virus- och vaccineringsproblemen i de afrikanska länderna som ett mångfacetterat problem. Kommunikationen är ett av dem.

Hon konstaterar att det lätt uppstår en bild av att västliga länder är själviska och att de vill behålla vaccinet för sig själva - och att vaccin till och med kastas bort.

Enligt Laakso finns det exempel på vaccin som faktiskt har kastats bort på grund av att användningsdatum hade gått ut redan då vaccinet nådde landet.

Här kommer också kravet på ett frigörande av vaccinpatent in i bilden.

- Sydafrika och Indien har varit drivande krafter i försöken att få Världshandelsorganisationen WTO att besluta att det under en pandemi råder sådana förhållanden att man kunde öppna patentskyddet för vaccinen. Men här har bland annat EU och USA sagt nej.

- Och detta är ju nog något som man har lagt märke till i Afrika, säger Liisa Laakso.