Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra astronauter inledde sin resa till rymdstationen ombord på återanvänd SpaceX-raket

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 15:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
SpaceX-raketen med fyra astronauter ombord sköts upp från rymdcentret Kennedy - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fyra astronauter, två amerikaner, en fransman och en japan, har inlett sin resa till den internationella rymdstationen ISS.

SpaceX-raketen med astronauterna ombord sköts upp från rymdcentret Kennedy i Florida kort före middagstid på fredagen finsk tid. De fyra astronauterna, Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pescuet och Ashiko Hoshide ska tillbringa sex månader på rymdstationen.

Både bärraketen Falcon 9 och manskapskapseln Crew Dragon som astronauterna färdas i har utvecklats av SpaceX. Båda har använts tidigare för rymdresor.

Det är första gången som astronauter färdas till rymdstationen ombord på en återanvänd rymdkapsel. Målet är att sänka kostnaderna för rymdutforskningen genom att använda återanvändbara kapslar och bärraketer.

Ryssland drar sig ur

Samtidigt som en ny besättning installeras på rymdstationen samlas frågetecknen kring rymdsamarbetet mellan USA och Ryssland.

Samarbetet kring ISS har pågått i över 20 år. Ryska kosmonauter har samarbetat på rymdstationen med kolleger från USA och 16 andra länder sedan 1998.

Rymdstationen är ett av de få områden där samarbetet fortsatt att löpa väl trots de annars försämrade relationerna mellan stormakterna.

Men nu hotar Ryssland att avsluta sin satsning på rymdstationen efter att det nuvarande avtalet löper ut vid slutet av 2024.

Ny station 2030

Tidigare i veckan meddelade Ryssland att man kommer att bygga en egen rymdstation som enligt planen ska skjutas upp 2030.

‒ Om vi i enlighet med vår plan kan skjuta upp den i en omloppsbana 2030 kommer det att bli ett stort genombrott. Vi har viljan att ta ett nytt steg inom den bemannade rymdutforskningen, sa chefen för den ryska rymdmyndigheten Dmitrij Rogozin till nyhetsbyrån Interfax.

Rogozin sa att den nya rymdstationen inte kommer att vara bemannad hela tiden eftersom dess omloppsbana utsätter den för högre strålningsnivåer. I stället ska kosmonauter besöka rymdstationen med jämna mellanrum. Under resten av tiden ska stationen drivas med hjälp av robotar och artificiell intelligens.

Enligt rymdchefen kommer arbetet att inledas då det får grönt ljus av president Vladimir Putin. Interfax rapporterar att den planerade budgeten för projektet är 6 miljarder dollar (5 miljarder euro).

Nasa blickar mot månen

Sex miljarder dollar är en väldig summa, men det utgör endast en bråkdel av prislappen på ISS. Byggandet av den internationella rymdstationen har kostat över 100 miljarder dollar. De årliga kostnaderna för uppehåll och rymdresor är 4 miljarder dollar.

Merparten av kostnaderna har betalats av USA. Nasa har förbundit att fortsätta finansieringen i fyra eller fem år till, men hoppas att privata bolag ska ta över ansvaret för det.

Orsaken till att Nasa vill lösgöra sig från den åldrande rymdstationen är att man vill satsa på nya projekt. Rymdmyndigheten har visioner om en bas i kretslopp kring månen och på sikt bemannade Marsexpeditioner.

Nasas planer kan vara en orsak till att Ryssland nu är på väg mot utgången. Utan finansieringen från Nasa har Ryssland små förutsättningar att driva den nedslitna rymdstationen, och en eventuell privat finansiär kan visa sig ha intressen som inte går ihop med Rysslands.

Källor: AFP, AP, Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln