Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Spillvärme från datorer värmer snart upp simhallen i Kankaanpää - projektet är unikt i hela världen

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 09:35.
Bassängen i Kankaanpääs simhall.
Bildtext Simhallen i Kankaanpää ska i sommar värmas upp med spillvärme från dataservrar.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Spillvärme från datorservrar ska värma simhall i Kankaanpää

4:06

Dataservrar världen över alstrar stora mängder värme som sällan utnyttjas, men nu ska det bli en ändring på det.

I Kankaanpää nära Björneborg pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att utnyttja dataservrarnas spillvärme till att värma upp stadens simhall.

- Det är första gången vi sprider ut dataservrar på det här viset för att ta tillvara värmen och använda den, säger vd Pekka Passi vid elbolaget Vatajakoski.

Under vintern har tekniken testats i Vatajakoskis fjärrvärmehall, men i sommar är det meningen att flera servrar ska placeras ut i simhallens värmecentral, berättar Yle Turku.

Tietokonepalvelimia kaukolämpöverkossa
Bildtext I elbolaget Vatajakoskis fjärrvärmehall står tio dataservrar på rad. Servrarna kyls ner av vatten och vattnet som värms upp utnyttjas i sin tur i fjärrvärmenätet. På bild från vänster vd Pekka Passi, vd Kari Koivisto, utvecklingschef Akseli Reho och operativ chef Marko Niskanen.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

I praktiken går det till så att vatten leds in i de varma dataservrarna via slangar. Då vattnet passerar servrarna värms det upp av spillvärmen och det uppvärmda vattnet leds sedan ut i fjärrvärmesystemet och kan användas direkt för att värma simhallens vatten. 

Samtidigt kyls servrarna naturligtvis ner av vattnet som rinner i slangarna och på det här sättet är nyttan maximal.

I framtiden kan det finnas en allt större efterfrågan på dylika system, eftersom det är viktigt att komma fram med nya, utsläppsfria energilösningar.

- Det finns en stor potential här, både i Finland och i andra skandinaviska länder där vi har ett kallare klimat och man behöver uppvärmning, säger vd Kari Koivisto vid Tammerforsbaserade företaget Kuulea Energia som upprätthåller servrarna.

Kuulean toimitusjohtaja Kari Koivisto
Bildtext Kari Koivisto från Kuulea Energia står vid servrarna som just nu kyls ner via ett vattenburet system i Vatajakoskis fjärrvärmehall.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

"Smart att använda spillvärme"

Inom industrin förekommer det redan nu att man utnyttjar spillvärme, men att använda spillvärmen från datacentraler är nytt. 

- Serversalar ute i världen kan ha en elräkning där 20-40 procent av räkningen går till nedkylning och det är förstås galet, säger Henrik Saxén som är professor i värmeteknik vid Åbo Akademi.

Henrik Saxén, en man med ljusr hår, glasögon och blå rock står en kylig vårdag vid ett torg med nubbstenar. I bakgrunden syns kala träd och en bro.
Bildtext Henrik Saxén, professor i värmeteknik vid Åbo Akademi.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Enligt Saxén är det väldigt positivt att man nu börjar ta tillvara den värme som datatekniken alstrar och inte bara "eldar för kråkorna".

- I mina öron låter projektet i Kankaanpää jättesmart. Vattnet i en simhall är 30 grader eller kallare och det är idealiskt eftersom datorer ska hållas vid liknande temperaturer. Om datorerna blir för varma får de problem, säger Saxén.

Serverhallar byggs nu överallt i världen, men ofta ute i obygden. I stället för att bygga dem långt ifrån bosättning och tvingas installera kylsystem i hallarna håller Saxén med om att man kunde kombinera behovet av nedkylning med behovet av uppvärmning. 

- Världens energiproblem kan inte lösas med en metod, det behövs många olika sätt. Att använda spillvärme från datacentraler kommer att bli allt viktigare i framtiden och eftersom hela världen är full av datorer är det viktigt att ta tillvara energin. Också för en kommuns image är det bra att visa att man gör sitt bästa, säger Saxén.

Intervjuerna gjordes av Jari Hakkarainen (Yle Turku) och Linus Hoffman, texten sammanställdes av Marie Söderman.

Diskussion om artikeln