Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I det stora landskapet får Thalia-priset 2021

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 16:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
I det stora landskapet - En sagolik familjekrönika - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I det stora landskapet – En sagolik familjekrönika av DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar tilldelas Thalia-priset för årets föreställning för sin unika teaterestetik och sitt samhälleliga budskap om likvärdighet.

Juryn vill med sitt val premiera ett stort och betydelsefullt konstverk som även lyckas tilltala åskådaren på ett personligt plan. I det stora landskapet beskrivs som en unik gärning inom det finländska kultur- och konstfältet.

I urvalet ingick samtliga finländska teaterpremiärer under november 2018 – november 2020.

Juryn motiverar valet med att föreställningen håller fast vid en högstämd teatertradition, samtidigt som den klingar i harmoni med ett modernt föreställningstänkande, där man understryker gemenskap, en gemensam upplevelse och diversifiering bland de medverkande.

”Detta teatrala ymnighetshorn svämmar över av anarkistisk humor, kollektiv koreografi och ljussättning, fin närvaro och skådespelarspecifik improvisation. Föreställningen ger en möjlighet för scen och publik att känna likhet och samhörighet”, står det i prismotiveringen.

En grupp människor står med prisdiplom och blommor i händerna.
Bildtext Mikael "Gusse" Andersson (Svenska Teatern), Tomi Lehtimaa (Resonaarigroup), Roy Eriksson (DuvTeatern), Irina von Martens (DuvTeatern), Annemarie Åström (Wegelius Kammarstråkar), Mikaela Hasán (DuvTeatern) tar emot Thalia-priset.
Bild: DuvTeatern

"Jag ser framemot att spela många nya roller snart"

– Det känns fantastiskt. Det är otroligt fint att just den här föreställningen väljs ut till årets föreställning och får ett nationellt pris. Det känns väldigt betydelsefullt, säger DuvTeaterns verksamhetsledare Sanna Huldén.

Skådespelaren Ragnar Bengtström och regissören Mikaela Hasán från DuvTeatern tycker att det är speciellt att motta Thalia-priset just nu, efter ett helt år av coronarestriktioner.

Det berör dem särskilt att prismotiveringen lyfter den känsla av gemenskap som föreställningen skapade.

– Det juryn skriver kommer in i hjärtat på mig. Scenen har blivit min plats i världen. När jag har publiken och alla skådespelare omkring mig blir jag en annorlunda människa. Men just nu måste vi vara åtskilda. Att få priset i den här situationen känns bra. Jag ser framemot att spela många nya roller snart, säger Bengtström

– Jag blir rörd av motiveringen, den påminner om vikten av samhörighet. Vi är så många som längtar efter att få känna den känslan igen men just nu är det ingen självklarhet att få varken gå på teater eller skapa teater tillsammans. Jag vill tacka för priset och jag gläds å alla medverkandes vägnar, säger Mikaela Hasán.

Mikael Andersson, skådespelare från Svenska Teatern, är också glad över utmärkelsen.

– Jag är så lycklig och glad över att jag har varit med om I det stora landskapet och det värmer mitt hjärta stort att just den produktionen får Thalia-priset. Priset känns som en solstråle av ljus och hopp i den för tillfället så mörka kulturella tillvaron, säger Andersson.

DuvTeaterns skådespelare Karolina Karanen och Sophia Heikkilä vid Svenska teatern gästade Vega dag den 26.4.

Flerfaldigt prisbelönt föreställning

I det stora landskapet handlar om en kungafamilj där drottningen nedkommer med ett tvillingpar.

Det visar sig fort att den ena dottern Estella inte är som andra barn och därför göms hon undan på Regelhemmet. Aurora trotsar ändå sina föräldrar och beger sig ut i skogen för att leta rätt på sin försvunna tvillingsyster.

Pjäsen skildrar två systrars kamp för frihet och förändring, men den visar också hur det är att leva med en funktionsvariation som av samhället betraktas som en avvikelse.

DuvTeaterns produktioner har under de senaste åren vunnit ett flertal priser, bland annat Thalia-priset år 2015 för föreställningen Den brinnande vargen i samarbete med Klockriketeatern.

I det stora landskapet, som hade premiär på Svenska Teaterns stora scen i oktober 2019, har tidigare även belönats med Antoniapriset och Boismanska fondens dramatikerpris.

I det stora landskapet utgör en kombination av hisnande vacker scenografi, brännande frågor och uppsluppen komik.
Bildtext I det stora landskapet hade premiär på Svenska Teaterns stora scen i oktober 2019.
Bild: Cata Portin

Särskilt förtjänstfull föreställning

Det är Teaterinfo Finland (Tinfo) som delar ut Thalia-priset för att belöna en föreställning som väcker samhällelig debatt, lockar nya publiksegment, är internationellt framgångsrik eller i övrigt förtjänstfull och därmed föder diskussion om teaterkonstens betydelse.

Enligt Tinfo belönas föreställningen för sin unika teaterestetik men också för sitt samhälleliga budskap – att teaterscenen bör vara ett utrymme där likställdhet kan förverkligas och teatersalongen en plats där man kan uppleva likhet och samhörighet.

Thalia-prisvinnaren 2021 har utsetts av en jury bestående av Hilkka-Liisa Iivanainen, regissör och medlem av konstnärliga teamet vid Tammerfors teatersommar samt Ville Kurki, regissör och dramaturg vid Grus Grus-teatern.

Med anledning av Thalia-priset återpublicerar Yle "I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika" på Arenan (26.4-9.5 2021).

Diskussion om artikeln