Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nobbade Janne Järvinen riktar skarp kritik mot olympiska kommittén – påpekar att han hela tiden kört med öppna kort: ”Fick grönt ljus för mitt projekt”

Från 2021
Seglarna Sinem Kurtbay och Janne Järvinen har skaffat Finland en OS-biljett.
Bild: Lehtikuva / Jukka Saarikorpi / SPV

Janne Järvinien fixade en OS-plats men kommer inte att få tävla i Tokyo. Finlands olympiska kommitté valde i onsdags att inte nominera seglaren som dömdes till fängelse för sin delaktighet i en droghärva. Det är ett beslut som Järvinen har svårt att svälja.

Finlands olympiska kommitté hänvisade till idrottsliga grunder då man nominerade Akseli Keskinen till OS i stället för Janne Järvinen som knep platsen i Nacra 17 tillsammans med Sinem Kurtbay.

Järvinen hade några veckor tidigare dömts till två och ett halvt års villkorligt fängelse för inblandning i den så kallade Katiska-härvan.

Järvinen har svårt att förstå beslutet och i ett pressmeddelande anser han att olympiska kommittén vänt kappan efter vinden.

Järvinen hävdar att han hela tiden kört med öppna kort och berättade om misstankarna redan för ett år sedan.

– Då fick jag grönt ljus av toppidrottens chef Mika Lehtimäki och gregruppens chef Jani Tanskanen att fortsätta det olympiska projektet. Inget har förändrats efter det. Jag fick en dom av tingsrätten som jag tror kommer att förkastas i hovrätten, säger han.

Järvinen skriver att han tänker överklaga OS-nomineringen till idrottens rättsskyddsnämnd. Han anser också att olympiska kommitténs resonemang om idrottsliga grunder är felaktiga.

– Bara under det senaste året har jag haft nästan 200 dagar med träning eller tävling och jag har över fyra års erfarenhet av att vara seglare på heltid i klassen. Keskinen har seglat i den här klassen i elva månader, skriver han.

Diskussion om artikeln