Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det gör mig så glad att intresset för att köpa lokalt växer" - Maarit Lassilas hantverksaffär i Ingå har klarat upp- och nedgångar i 25 år

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 14:35.
Maarit Lassila i sin workshop i Ingå.
Bildtext Maarit Lassila är företagare, hantverkare och konstnär på Karaija i Ingå.
Bild: Maria Wasström / Yle

I en gammal stenladugård mitt i Ingå kyrkby gömmer sig en oas för den som är intresserad av konst och hantverk. I 25 år har Galleri Karaija, numera endast Karaija, erbjudit sina besökare konstupplevelser, ögonfröjd och sinnesro.

- Det gör mig så glad att intresset för att köpa lokalt växer hela tiden, säger hantverkaren, konstnären och företagaren Maarit Lassila som var med på ett hörn redan när verksamheten startade år 1996.

Hon stortrivs i ladugården från 1800-talet där hon både har sin keramikverkstad och sin affär. De tjocka stenväggarna och bjälkarna i taket skapar en speciell känsla av trivsel.

Fat i keramik, gjorda av Maarit Lassila.
Bildtext Maarit Lassilas keramikarbeten fungerar både som konst och som bruksföremål.
Bild: Maria Wasström / Yle

Galleri Karaija grundades år 1996 av Raija Toivonen-Kalsola. På den tiden var Maarit Lassila nyinflyttad Ingåbo och hade just avklarat sina magisterstudier i konst. Hon kom med i verksamheten genast i början men tog över som gallerist efter Annikki Kilpi för ungefär tio år sedan.

I dag är Karaija indelat i två delar: Maarit Lassilas keramikverkstad och affär i lokalen längst ut mot vägen och lifestylebutiken Huone ett Rum i den större lokalen med ingång från parken invid.

Bakom Huone ett Rum står företagarduon Eeva Tarkio och Johanna Vireaho. I deras sortiment finns bland annat designvaror och grönväxter.

Karaija i Ingå kyrkby.
Bildtext Den gamla ladugården i Ingå kyrkby ägs av Ingå församling och byggdes år 1890. Konstföretagen Art Story Inkoo och Huone ett Rum huserar i den.
Bild: Maria Wasström / Yle

Maarit Lassila gör både bruksföremål och konstföremål i keramik och dessutom en del bildkonstarbeten. Hennes eget varumärke går under namnet Art Story Inkoo. I affären säljs också andra hantverkares och konstnärers produkter.

- När mitt urval var som störst hade jag över tvåhundra finländska konstnärers produkter här men då höll jag till i den större lokalen. Då hade jag också verk av konstnärer från våra grannland.

Brandfiltar med motiv av Maarit Lassila
Bildtext Brandfiltar i tyg målade av Maarit Lassila utgående från Kinttu Koipijärvis fotografier av olika djur.
Bild: Maria Wasström / Yle

Under våren har Lassilas affär ändrat skepnad efter en renovering som behövdes för att ge henne mer praktiska arbetslokaler. Lokalen är nu indelad i affär och verkstad med en vägg som delvis består av gamla vackra fönster som inbjuder besökaren att ta sig en titt också i keramikverkstaden.

Vad är då hemligheten bakom konceptet som lyckats hålla Karaija vid liv i alla dessa år?

- Lyckligtvis har hyran hållits låg, säger Lassila. Hon tillägger också att om man vill livnära sig som konstnär och hantverkare i Finland gäller det att att tacka ja till de möjligheter och beställningsarbeten som erbjuds.

Själv har hon varit konstlärare, hållit kurser, målat porträtt och gjort olika sorters beställningsverk för att dryga ut kassan.

Maarit Lassila i sin workshop i Ingå.
Bildtext Maarit Lassila vet att man måste ha passion för att klara av att upprätthålla en konst- och hantverksaffär. Alla dagar får man inte lön för mödan men ett rikt innehåll blir det oavsett.
Bild: Maria Wasström / Yle

- Man måste helt enkelt leva enligt sina inkomster men jag skulle inte kunnat göra något annat. Jag är född till det här, skrattar hon.

Konsten är en gåva

Med tanke på den diskussion som ibland förs om samhälleligt stöd åt konstnärer säger Lassila att hon hoppas att också kommuner och städer skulle inse vikten av att erbjuda jobb åt konstnärer.

- Visst behöver många konstnärer lite hjälp med finansieringen men de ger tillbaka sen också, säger Lassila.

Och visst får hon också ibland själv höra att upprätthållandet av Karaija är en kulturgärning i Ingå.

Keramiska bruksföremål på Art Story Inkoo.
Bildtext Fat, koppar och kannor i keramik hör till de produkter som Maarit Lassila själv tillverkar i verkstaden i samma lokal.
Bild: Maria Wasström / Yle

För tillfället har hon vind i seglen. Hennes bruksvaror i keramik har haft god åtgång och i våras såg hon sig rent av tvungen att hålla affären stängd vissa dagar för att hinna färdigställa alla sina beställningar. Bland annat gör hon kärl till det nya skärgårdshotellet som byggs i Barösund.

I sommar har Maarit Lassila en keramikutställning i samband med sommarcaféet Ivan & Alexander på Krämars gård i Ingå. Utställningen ska finnas i gårdens stora växthus strax intill caféet. Utställningen och caféet har öppet under sommarveckoslut efter midsommar.

Här kan du lyssna på intervjun med Maarit Lassila.

Ett besök hos konstnären Maarit Lassila på Karaija i Ingå

6:37

Diskussion om artikeln