Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Kreditvärderingsinstitutet Fitch rankar fortfarande Finland som AA+

Från 2021
Fitch Ratings kontorsbyggnad i New York.
Bildtext Fitch: Finland kvar i gruppen AA+.
Bild: Andrew Gombert / EPA

Kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings bibehåller Finlands kreditbetyg oförändrat och rankar utsikterna som stabila. Finlands ekonomi beräknas växa med 2,3 procent under 2021 och 2,9 procent år 2022.

Enligt Fitch får staten bibehålla sitt kreditbetyg AA+

Eurostat har bedömt att Finlands ekonomi krympte med 2,8 procent under coronaåret 2020, vilket är lägre än i eurozonen i genomsnitt (6,6 procent).

Finlands regering förväntas fatta beslut som stabiliserar den offentliga ekonomin under de närmaste åren.

Socialskydd och lättare restriktioner hjälpte till

Faktorer som skyddade staten från en djupare dykning under coronaåret är ett starkt socialskydd, en förhållandevis flexibel arbetsmarknad och jämförelsevis lätta samhälleliga restriktioner.

Också det faktum att Finlands ekonomi inte är beroende av turism räknas som en bidragande orsak till att ingen värre djupdykning skedde i fjol.

Men de nya restriktionerna som infördes i början av 2021 har försämrat såväl företagens som konsumenternas tilltro till ekonomin. Fitch räknar ändå med att företagsamheten ökar under årets andra kvartal.

Fitch nämner den långsamma tillväxten i produktionen och den arbetsföra befolkningens minskning som problem på längre sikt.

Till minussidan räknas också hushållens ökade skuldsättning under fjärde kvartalet 2020 – hushållens lånebörda ökade från 128,6 till 132,7 procent av de disponibla inkomsterna från motsvarande period året innan.

Fitch Ratings, STT