Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unik monarki håller ihop Malaysia – folkgrupper kommer inte överens

Från 2021
Uppdaterad 25.04.2021 12:59.
Det nya kungliga palatset Istana Negara i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.
Bildtext Det nya kungliga palatset Istana Negara i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.
Bild: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

En strid ström av hatiska inlägg på de sociala medierna anses tyda på att rasmotsättningarna kan nå farliga nivåer i Malaysia. Ledande politiker anklagas dessutom för att spä på spänningarna i det mångkulturella landet. Kungen lovprisas däremot för att han försöker lugna stämningarna.

Hårfrisören Mark Khoo medger att han använder för mycket tid på de sociala medierna. Han blir ofta upprörd när han läser vad som skrivs på vissa webbplatser, men han kan inte låta bli att följa med dem.

- Jag vill veta vad mina landsmän tänker om oss kineser. Vi blir ideligen beskyllda för att vara snikna och oärliga, och vi uppmanas också att återvända till Kina, berättar den 25-åriga Khoo.

 Mark Khoo känner sig inte välkommen i sitt hemland. Ifall han hade råd skulle han flytta utomlands.
Bildtext Mark Khoo känner sig inte välkommen i sitt hemland. Ifall han hade råd skulle han flytta utomlands.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Khoo är född och uppvuxen i Malaysia. Hans farfarsfar emigrerade som tonåring från södra Kina och slog sig ned i den på den tiden brittiska kolonins näst största stad Georgetown.

- Jag har aldrig varit i Kina. Jag är malaysier, så det känns otäckt att folk uppenbarligen inte tycker att jag hör hemma här, konstaterar han.

Khoo uppskattar därför att landets kung med jämna mellanrum vädjar till folket om enighet. Khoo säger att han i övriga fall inte skulle ha förtroende för att också den kinesiska minoriteten hade en framtid i Malaysia.

Ovanlig mångfald, officiell diskriminering

Malaysia är ett synnerligen mångkulturellt land. Drygt hälften av folket är muslimska malajer, en knapp fjärdedel är kineser och ungefär sju procent är indier.

Resten av invånarna är representanter för tiotals olika ursprungsfolk. På den malaysiska delen av den väldiga ön Borneo är ursprungsfolken i majoritet.

Det privata näringslivet har länge i hög grad dominerats av den kinesiska minoriteten. Det har resulterat i en ekonomisk ojämlikhet som har gett upphov till blodiga raskravaller år 1969, och relationerna mellan de största folkgrupperna har varit ömtåliga sedan dess.

Porträtt av kungen och drottningen kan man se vid vägkanter, på arbetsplatser och i otaliga hem. Klädseln återspeglar deras roll som beskyddare av den malajiska kulturen och av islam.
Bildtext Porträtt av kungen och drottningen kan man se vid vägkanter, på arbetsplatser och i otaliga hem. Klädseln återspeglar deras roll som beskyddare av den malajiska kulturen och av islam.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Efter kravallerna skapade regeringen ett system som på många sätt gynnar malajerna på kinesernas och den indiska minoritetens bekostnad. Den pensionerade majoren Ramkumar Bharat säger att kineserna och indierna har accepterat systemet som en nödvändig orättvisa.

- Nu har relationerna mellan folkgrupperna ändå blivit inflammerade på nytt. På de sociala medierna attackerar malajerna och kineserna varandra, och alla attackerar oss indier, beklagar han.

Ramkumar Bharat har varit medveten om rasmotsättningarna ända sedan sin barndom. Som officerare behandlades han ändå som en jämlike med sina malajiska kolleger.
Bildtext Ramkumar Bharat har varit medveten om rasmotsättningarna ända sedan sin barndom. Som officerare behandlades han ändå som en jämlike med sina malajiska kolleger.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Sultaner stöder, kortvariga kungar

Också Bharat berömmer kungen för att han aktivt uppmanar de olika folkgrupperna att respektera varandra. Bharat betonar att den malajiska majoriteten alltid har högaktat monarkin och att också de olika minoriteterna har lärt sig att uppskatta den.

- Det är dessutom inte bara kungen som talar för sämja. Också sultanerna har gått in för att försöka ena folket, säger han.

Den malaysiska monarkin är uppbyggd på ett unikt sätt. Malaysia består av flera delstater av vilka nio formellt styrs av en sultan.

Sultanerna samlas vart femte år för att sinsemellan välja vem av dem som ska bli nästa kung. Den utvalda kungen fungerar sedan fem år som formellt statsöverhuvud innan han ersätts med en annan sultan.

I det här rummet samlas sultanerna vart femte år för att välja nästa kung. Processen avklaras alltid snabbt, eftersom resultatet är avgjort på förhand.
Bildtext I det här rummet samlas sultanerna vart femte år för att välja nästa kung. Processen avklaras alltid snabbt, eftersom resultatet är avgjort på förhand.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Centrala symboler, uppmuntrande påminnelse

Kungens och sultanernas politiska befogenheter är begränsade, men de spelar ändå en viktig roll i samhället. De anses till exempel fungera som beskyddare av islam som mer än 60 procent av malaysierna bekänner sig till.

- Den muslimska malajiska majoriteten upplever därför att all kritik av monarkin är kritik också av islam. För allt fler malajer framstår kungen och sultanerna som symboler för hela den malajiska kulturen, förklarar Bharat som själv är en from hindu.

Bharat tillägger att det därför är av största vikt att kungen och sultanerna försvarar också den icke-muslimska befolkningen. Som exempel nämner han den sydliga delstaten Johors populära sultan som nyligen påminde folket om att hans hustrus bortgångna mor var en kines.

- På de sociala medierna framkom det att en del malajer inte tyckte att sultanen gjorde rätt i att nämna styvmoderns härkomst. I det stora hela hade sultanens uttalande ändå en positiv effekt, säger Bharat.

Sultanen av den sydliga delstaten Johor är speciellt populär. Hans hustrus bakgrund är avvikande såtillvida att hennes mor var kines.
Bildtext Sultanen av den sydliga delstaten Johor är speciellt populär. Hans hustrus bakgrund är avvikande såtillvida att hennes mor var kines.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Korrupta ledare underblåser motsättningarna

Ibland har kungen och enskilda sultaner också indirekt kritiserat politiska ledare för att de medvetet ökar spänningarna mellan folkgrupperna. Varken kungen eller sultanerna ska egentligen blanda sig i politiken, så de måste vara försiktiga med sin kritik.

Ända sedan Malaysia blev självständigt år 1957 har landet styrts av muslimska malajer. Det största partiet Umno (De förenade malajernas nationella organisation) har uttryckligen främjat malajernas intressen och utökat deras privilegier.

I det förra parlamentsvalet år 2018 förlorade den av Umno ledda styrande koalitionen ändå mot alla odds sin majoritet för första gången sedan självständigheten. Umnos högsta ledning hade blivit så korrupt att också många malajer ansåg att det var dags att låta oppositionen komma till makten.

Det största politiska partiet UMNOs ledare  Ahmad Zahid bin Hamidi hissade upp partiets flagga då UMNO inledde sin årliga kongress i mars.
Bildtext Det största politiska partiet Umnos ledare Ahmad Zahid bin Hamidi hissade upp partiets flagga då Umno inledde sin årliga kongress i mars.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Nästan genast började Umno sedan varna för att malajerna förlorar sin särställning som en följd av att partiet inte längre styr landet. Sedan dess har relationerna mellan folkgrupperna varit klart sämre än på länge.

Umno har dessutom fortsatt att undergräva försöken att få till stånd sämja mellan folkgrupperna, även om partiet lyckades komma med i en ny regering som plötsligt bildades i fjol. Det sägs tyda på att rasfrågorna används som politiska spelbrickor också i framtiden.

De etniska minoriteternas hopp anses därför vara att monarkin fortsätter att fungera som en säkerhetsventil. I övriga fall kan de vara illa ute.

Malaysia ligger mitt i Sydostasien, mellan Malackasundet och Sydkinesiska sjön.
Bildtext Malaysia ligger mitt i Sydostasien, mellan Malackasundet och Sydkinesiska sjön.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Malaysias historia är komplicerad

Malaysia består av två delar som inte påminner om varandra. Den gemensamma nämnaren är att det som idag bildar Malaysia förr var brittiska kolonier av olika slag.

Britterna beviljade självständighet åt sina kolonier på Malackahalvön år 1957. Då uppstod landet Malaya som blev en demokrati med en kung som formellt statsöverhuvud.

Förbundsstaten Malaysia uppstod sex år senare när Malaya sammanslogs med de brittiska kolonierna Sabah och Sarawak på den väldiga ön Borneo samt Singapore. Efter bara två år lämnade Singapore den här förbundsstaten och blev en självständig liten önation.

Största delen av Malaysias 32 miljoner invånare bor på Malackahalvön. 20 procent lever i delstaterna Sabah och Sarawak på Borneo.

I Sabah och Sarawak ställer sig en stor del av invånarna främmande till den allt mer muslimska samhällsordningen på den fjärran halvön. Monarkin uppskattas däremot allmänt också i Sabah och Sarawak.

Den nuvarande kungen blev regent år 2019. Hans formella titel är Yang di-Pertuan Agong, och hans formella namn är Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

Diskussion om artikeln