Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård kritik mot juntan i Myanmar på de sydostasiatiska ländernas toppmöte - Asean kräver ett slut på våldet och återgång till demokrati

Från 2021
Uppdaterad 24.04.2021 16:50.
Militärjuntan i Myanmar fick hård kritik på ASEAN-ländernas toppmöte i Jakarta där juntans ledare Min Aung Hlain själv var närvarande.
Bildtext Militärjuntan i Myanmar fick hård kritik på ASEAN-ländernas toppmöte i Jakarta där juntans ledare Min Aung Hlain själv var närvarande.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Den styrande militärjuntan i Myanmar fick hård kritik vid de sydostasiatiska ländernas toppmöte i Jakarta i Indonesien. De så kallade Asean-länderna brukar sällan kritisera varandra, men flera medlemmar krävde ett omedelbart slut på våldet och en återgång till demokrati i Myanmar.

De tio medlemmarna i de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation Asean, brukar sälla kritisera varandra, men denna gång tog flera länder bladet ur munnen.

Toppmötets värd, Indonesiens president Joko Widodo sade att Asean enhälligt kräver ett slut på våldet mot civila, att alla politiska fångar friges och att juntan inleder en "konstruktiv dialog" som leder till en återgång till demokrati.

Det är en sak att lova ett slut på våldet och en annan sak att få det gjort

Lee Hsien Loong, Singapores premiärminister

Asean-ledarna krävde också att juntan omedelbart inleder en dialog med de folkvalda ledarna som störtades i militärkuppen som utlöste omfattande, urskiljningslöst våld mot civila demonstranter.

- Våldet måste upphöra och demokrati, stabilitet och fred måste omedelbart återställas, krävde Joko Widodo.

- Myanmars folk måste alltid ställas i första rummet.

Militärjuntans ledare, general Min Aung Hlain var närvarande på ASEAN-ländernas toppmöte i Jakarta. Det var hans första utlandsresa sedan militärkuppen i början av februari
Bildtext Militärjuntans ledare, general Min Aung Hlain var närvarande på Asean-ländernas toppmöte i Jakarta. Det var hans första utlandsresa sedan militärkuppen i början av februari
Bild: EPA-EFE/MUCHLIS JR

Juntans ledare på plats

Juntans ledare, general Min Aung Hlain var själv på plats, under sin första utlandsresa sedan kuppen i februari. Det var oklart hur generalen reagerade på kraven, då han bar på munskydd och inte yttrade sig genast.

En del möteskällor uppgav att han skulle ha lovat ett slut på våldet mot civila, men det har inte bekräftats officiellt.

- Han sa att han hörde oss, och att han skulle tänka på våra åsikter som var hjälpsamma, berättade Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

- Han motsatte sig inte att Asean spelar en konstruktiv roll, ett Asean-besök eller humanitärt bistånd, sade Lee som ändå varnade för alltför stor optimism.

- Det är en sak att lova ett slut på våldet och en annan sak att få det gjort.

Förhoppningarna om att juntan böjer sig för omvärldens krav är alltså små, trots att generalens närvaro vittnade om att Myanmars nuvarande ledare var redo att bemöta kritiken.

Asean skickar sändebud

Det är sannolikt att Asean enas om ett speciellt sändebud och att kanhända Bruneis envåldshärskare och organisationens nuvarande ordförande, sultan Hassanah Bolkiah, besöker Myanmar.

Planen är att han personligen skulle inleda en dialog mellan juntan och den fängslade, folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

Asean vill också erbjuda humanitärt bistånd och bryta den internationella isolering som Myanmar har utsatts för sedan kuppen.

Den första reaktionen bland oppositionen i Myanmar var försiktigt positiv och Aseans krav på en återgång till demokrati fick beröm.

Demonstranter utanför toppmötesplatsen i Jakarta vädjade om en återgång till demokrati i Myanmar.
Bildtext Demonstranter utanför toppmötesplatsen i Jakarta vädjade om en återgång till demokrati i Myanmar.
Bild: PA-EFE/Bagus Indahono

Asean får också kritik

Asean-länderna har som väntat framfört betydligt mildare kritik mot Myanmar än till exempel USA och EU-länderna.

Den militärstyrda regeringen i grannlandet Thailand till exempel, har synnerligen nära relationer med generalerna i Myanmar medan flera medlemsländer styrs av envåldshärskare eller auktoritära ledare.

Omvärldens tryck ledde till att de övriga Asean-länderna beslöt att inte betrakta Min Aung Hlain som Myanmars statsöverhuvud.

Många demokratiaktivister anser att det är skamligt att Asean tog emot generalen, eftersom det innebär att man accepterar honom och det brutala våldet mot civila, som har krävt över 700 dödsoffer.

Människorättsorganisationen Amnesty International uppmanade ASEAN att utreda om Min Aung Hlain har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

- Krisen i Myanmar som utlöstes av militären, utgör det största testet i Aseans historia. Det här är inte Myanmars inre angelägenheter utan en stor humanitär och mänskorättskris, konstaterade Amnestys sydostasiatiska utredare Emerlynne Gil.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln