Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien och Indien driver coronapandemin i världen – människor dör av brist på syre

Från 2021
Uppdaterad 25.04.2021 10:48.
Två personer i skyddsutrustning i Indien.
Bildtext Stor efterfrågan på kremeringstjänster i Indien.
Bild: Aarju Aalam / Yle

Det syns inget slut på pandemin i Brasilien eller Indien där den rasar på med oförminskad styrka, samtidigt som läget har förbättrats på många andra håll i världen.

I Brasilien har coronaviruset krävt fler människors liv under april månad än under den hittills värsta månaden, det vill säga mars 2021, uppger landets hälsomyndighet.

Under april månad registrerades 67 977 covidrelaterade dödsfall, mot det tidigare dystra rekordet på 66 573 avlidna från mars.

Enbart under de senaste 24 timmarna har landet registrerat 3 076 döda, med ett snitt på 2 545 döda per dag den senaste veckan.

Under lördagen registrerades 71 137 nya fall av smitta, vilket kan jämföras med de senaste två veckornas snitt på cirka 60 000 nya fall per dag.

I Brasilien med sina 212 miljoner invånare har hittills över 380 000 människor avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, en siffra som enbart toppas av USA.

Men trots skräcksiffrorna hävdar experter att Brasiliens antal döda och smittade är på väg att stabiliseras. Dödssiffrorna väntas dock fortsättningsvis ligga på över 3 000 per dag under de kommande veckorna.

Radvis med coronapatienter på fältsjukhus i Brasilien.
Bildtext Temporära fältsjukhus ts i bruk med fart i Brasilien.
Bild: Sebastiao Moreira / EPA

Endast 5,8 procent av befolkningen har vaccinerats. Planen är att vaccineringen av prioritetsgrupper, totalt 77 miljoner människor, ska vara klar i september.

Samtidigt är trycket på sjukvården otroligt hårt i och med att den brasilianska virusvarianten slår hårt också mot yngre personer, och en person som hamnar i intensivvård behöver ofta vård länge.

Indiens smittspridning oroar globalt

Också den kraftiga ökningen av coronavirussmitta i världens näst folkrikaste land Indien oroar smittskyddsläkare och forskare världen över.

Tredje vågen visar inga tecken på att avta i ett läge där sjukvården redan färdigt är hårt pressad av den andra vågen.

Landet har nu passerat Brasilien i det totala antalet bekräftade fall och det är endast USA som har fler bekräftat smittade i världen.

I fredags registrerades nästan 332 921 nya fall av smitta – det är den högsta dygnssiffran i något land under hela pandemin. Dagen innan hade 315 000 fall bekräftats.

Dawoodi Bohra -yhteisön jäsen sai koronarokotteen Bhopalissa Intiassa. Intiassa aloitettiin yli 60-vuotiaiden rokottaminen maaliskuun alussa.
Bildtext Omkring 130 miljoner indier har fått sin första spruta.
Bild: Sanjeev Gupta / EPA

Läget inom sjukvården betecknas som katastrofalt. Många covidpatienter nekas vård på sjukhus eftersom det inte finns lediga sjukhusplatser och smittade dör hemma utan möjlighet till vård.

Under lördagen registrerades 2 624 nya dödsfall – dagen innan var antalet 2 263.

Sjukhusen vädjar till landets beslutsfattare om hjälp då de inte kan hjälpa patienter som behöver syre eftersom det är slut.

Efterfrågan på extrasyre har exploderat i landet då också privatpersoner har börjat köpa det till sina svårt sjuka familjemedlemmar i hemmen.

Världshälsoorganisationen WHO uppger att läget i Indien just nu är en förödande påminnelse om vad coronaviruset kan åstadkomma.

Forskare världen över befarar att smittspridningen i jätteländerna Brasilien och Indien ger upphov till nya svårtacklade virusvarianter.

AFP, Newsweek, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln