Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jämn kamp i parlamentsvalet i Albanien - bitter EU-kampanj under skuggan av korruption

Från 2021
Socialistpartiets ledare, premiärminister Edi Rama som hoppas på en tredje mandatperiod har lovat att genomföra reformer som krävs för ett EU-medlemskap.
Bildtext Socialistpartiets ledare, premiärminister Edi Rama som hoppas på en tredje mandatperiod, har lovat att genomföra reformer som krävs för ett EU-medlemskap.
Bild: John Thys / EPA-EFE

Valkampanjen inför söndagens parlamentsval i Albanien präglades av bittra korruptionsanklagelser i ett av Europas fattigaste länder. De styrande socialisterna som hoppas få fortsatt förtroende för tredje gången i rad, utmanas av det borgerliga Demokratiska partiet.

- Jag vill se förändringar inom alla sektorer, och jag vill se Albanien närma sig EU, konstaterade den 64-årige Edmond Katanxhaj, som var en av de första väljarna på söndag morgon i huvudstaden Tirana.

Katanxhaj uttryckte en allmän åsikt då han talade om ett möjligt medlemskap i EU och både det styrande Socialistpartiet och oppositionen som leds av det Demokratiska partiet, har lovat att uppfylla väljarnas önskningar.

Korruptionen är ganska svår på mycket höga nivåer

Albanien ansökte om EU-medlemskap år 2009 och beviljades kandidatstatus år 2014, men EU gick först i fjol med på att inleda medlemskapsförhandlingar. För att medlemskapet skall förverkligas någon gång i framtiden, krävs det omfattande reformer som alla partier nu lovar att genomföra.

Både gamla och unga väljare verkar i varje fall frustrerade över den långsamma reformtakten, den dåliga ekonomin samt den omfattande korruptionen. Coronapandemin har också slagit hårt till mot den viktiga turistnäringen.

- Den nuvarande politiken har gjort så mycket för att skada landet. säger den 21-årige studenten Endi Gallo, som i likhet med många andra funderar på att flytta utomlands.

Albanien har 2,8 miljoner invånare men 3,6 miljoner röstberättigade, vilket vittnar om hur många albaner har flyttat utomlands sedan kommunismens fall för tre årtionden sedan.

Tiranas förre borgmästare Lulzim Basha som leder Albaniens Demokratiska parti, utmanar det styrande Socialistpartiet.
Bildtext Tiranas förre borgmästare Lulzim Basha som leder Albaniens Demokratiska parti, utmanar det styrande Socialistpartiet.
Bild: Malton Dibra/EPA

Premiärminister Edi Ramas Socialistparti får en stor dela av skulden, men hans parti är ändå knapp favorit i opinionsmätningar.

Valet kommer att avgöras av det stora antalet väljare som inte ännu har valt sida. Det Demokratiska partiet som slängdes ut ur regeringen för åtta år sedan, hoppas på dessa osäkra väljare.

Partiledaren Lulzim Basha som tidigare var borgmästare i huvudstaden Tirana, talar oförtröttligt om EU och behovet att utrota korruptionen som enligt honom har förvärrats under socialisternas styre. Basha anklagar Rama för att ha misslyckats i sitt jobb och att han därför inte borde få en chans att fortsätta.

- Man kan inte ge en ny chans åt en man som har misslyckats i åtta år, det är vi som är framtiden, sade Basha under ett valtal i fredags.

Edi Rama har satsat stort på den pågående vaccinationskampanjen, och han lovar att en halv miljon albaner ska ha vaccinerats för corona före slutet av maj. Han har också lovat att lämna partiledarposten om hans parti förlorar valet.

- Vi kämpar för att få Albanien ut ur pandemitunneln, försäkrade Rama i sitt sista valtal den här veckan.

Många väljare vill ha ett slut på korruptionen och närmare relationer med  EU.
Bildtext Många väljare vill ha ett slut på korruptionen och närmare relationer med EU.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Korruption och våld

Många väljare tycks hålla med om att korruptionen är ett landets största problem. Albanien ligger på 104:e plats på Transparency Internationals lista över världens 180 mest korrumperade länder.

Konstnären Orestia Nano säger att hennes röst avgörs av kampen mot korruption.

- När jag kom in i Universitetet för konst, var det många som gav pengar för att komma in och många betalar mutor för att få ordentlig hälsovård.

- Korruptionen är ganska svår på mycket höga nivåer, klagar Orestia Nano.

Valkampanjen har också präglats av våld. I onsdags dödades en person medan fyra skadades då Socialistpartiets och det Demokratiska partiets anhängare började skjuta mot varandra efter en tvist om valfusk.

Många, särskilt yngre väljare, tycks vara trötta på alla alla partier och deras tomma löften.

- Vi är trötta, unga människor studerar och tränar för att få jobb, löften följer men vi får till slut ingenting, klagar den 26 år gamla finansexperten Mariela Sherrja.

- Vi vill bara arbeta och jobba för en bättre framtid.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln