Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens totala militärutgifter 2020 störst sedan kalla kriget – USA ohotad etta

Från 2021
Två kamouflageklädda militärer med munskydd spanar med kongressens vita kupol i bakgrunden.
Bildtext En av de mindre utgiftsposterna i det amerikanska militärmaskineriet är Nationalgardet, med bara kring tio miljarder dollar i kostnader. Hela amerikanska militären står för 39 procent av jordens totala militärutgifter.
Bild: Yegor Aleyev/TASS/All Over Press

Inte sedan åtminstone 1988 har mänskligheten spenderat så mycket pengar på sina militärer som 2020, trots coronapandemin. Militärutgifterna ökade med 2,6 procent jämfört med 2019.

Det rapporterar Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, i sin årliga rapport om globala militärutgifter.

2,4 procent av jordens kollektiva bnp går till militärkostnader, enligt institutet. Det handlar om nästan två biljoner dollar, närmare bestämt 1981 miljarder dollar.

Bnp, alltså bruttonationalprodukten, mäter värdet av den totala produktionen, alltså värdet på alla varor och tjänster vi producerat under året.

I euro innebär detta cirka 1 640 miljarder. Som jämförelse spenderade Finland 3,5 miljarder euro på försvaret 2019.

USA störst i klassen: står för 39 procent av totala utgifterna

Föga överraskande är det USA som står för merparten av utgifterna. Under Donald Trumps sista år i Vita huset ökade militärutgifterna med fyra procent, och ligger nu på 778 miljarder dollar. Det här är 39 procent av hela världens militärutgifter.

Det är också lika mycket som de följande tolv största utgiftsmakarna på listan sammanlagt.

Däremot är det 10 procent mindre än vad amerikanerna lade på militären för ett årtionde sedan, då landet satte sina rekord. Sedan 2016 har utgifterna börjat stiga igen.

Gamla bekanta i topp-10

Trots – eller tack vare? – namnet hittar vi alla FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar i toppen av Sipris lista.

Efter USA hittar vi Kina som spenderade näst mest på militären – uppskattningsvis 252 miljarder dollar – medan Ryssland och Storbritannien tar fjärde respektive femte plats med utgifter på cirka 60 miljarder var.

Den femte rådsmedlemmen Frankrike kniper åttondeplatsen på 52,5 miljarder dollar, marginellt omkörda av Tyskland.

Stridsflygplan övar under militärövningen Zapad.
Bildtext Rysslands militärutgifter ökade igen 2020 efter ett års paus, och sedan 2011 har utgifterna gått upp med en fjärdedel.
Bild: EPA-EFE

Indien spenderar tredje mest på militären i världen, nästan 73 miljarder dollar. Indien har ökat sina militärutgifter med en tredjedel sedan 2011. Det bleknar ändå gentemot kineserna som spenderade 75 procent mer på militären ifjol jämfört med 2011.

Saudiarabien spenderade sjätte mest, Japan nionde och Sydkorea tionde mest.

Norge, Sverige och Danmark i topp-40

Norge (28:e), Sverige (33:e) och Danmark (39:e) finns med bland de 40 länder som spenderade mest. Alla tre har ökat sina militärutgifter rejält de senaste tio åren – Norge med 37 procent, Sverige med 34 procent och Danmark med 24 procent.

Finland finns inte med bland de 40.

Afrika ökade mest, Centralasien minskade rejält

De länder som ökade sina militärutgifter från 2019 till 2020 mest hittas främst i Afrika. Uganda (+46 procent), Tchad (+31), Nigeria och Marocko (båda +29) visade vägen då kontinenten i sin helhet ökade sina militärutgifter med 5,1 procent totalt.

Myanmars militärutgifter steg näst mest i världen, 41 procent, och Montenegro delar sin fjärdeplats med Nigeria och Marocko med sin 29 procents ökning.

Centralasien är den region som minskade sina utgifter mest, med en minskning på 8,4 procent. Bara två andra regioner minskade sina utgifter, Sydamerika med -2,1 procent och Centralamerika och Karibien med -0,2 procent.

Trots det hittas inte nästan några länder från dessa tre regioner bland de länder som minskade på sina utgifter mest.

Kazakstans militärutgifter minskade med 9,2 procent, och Trinidad och Tobagos med 8,8 procent. Med tanke på att utgifterna i Centraleuropa, Nordafrika och Afrika söder om Sahara i sin helhet ökade märkbart är det värt att notera att åtta afrikanska länder och ett centraleuropeiskt land (Bulgarien) hittas bland de 14 länder som minskade mest på sina militärutgifter.

Den globala vapenhandeln har stagnerat

Trots att militärutgifterna är de högsta sedan 1988 har volymen på vapenhandeln inte ökat märkbart de fem senaste åren.

Enligt en annan av Sipris rapporter, publicerad i mitten av mars, har vapenhandeln vuxit med bara en halv procent sedan 2016.

USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina är världens fem största vapenexportörer, och tillsammans stod de för tre fjärdedelar av världens vapenhandel mellan 2016 och 2020. USa står ensamt för 37 procent.

Av dessa har dock Rysslands vapenhandel krympt rejält, med 22 procent jämfört med föregående femårsperiod.

Ett dussin soldater går ner för en gata kantad på högra sidan av en tegelvägg.
Bildtext Indiens militärutgifter ökade med 2,1 procent ifjol, och 2016-2020 stod landet för 9,5 procent av all vapenimport i världen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverige är världens femtonde största exportör av vapen, men har mindre än en procent av marknaden.

Saudiarabien och Indien har importerat mest vapen – de köpte tillsammans en femtedel av alla vapen mellan 2016 och 2020. En dryg tiondel av vapnen hamnade i länder i Europa.

Källa: Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri