Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Naturmöten: Lyssna och lär dig härma ugglor tillsammans med naturguiden Johan Tonberg

Från 2021
Man står vid hus och lockar på fåglar
Bildtext Mannen som talar med fåglar. Johan Tonberg i Jakobstad kan härma ugglor och andra fåglar.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Om du vill höra ugglor gäller det att söka dig ut i naturen i skymningen eller gryningen under vårvintern. Vädret ska även vara lämpligt, ugglorna gillar varken vind eller regn. Naturguiden Johan Tonberg i Jakobstad vet hur man härmar en uggla.

Johan Tonberg är naturguide och jobbar med att ta ut människor i naturen, bland annat erbjuder han ugglesafarin i Jakobstad. Han gillar att sprida kunskap om naturen och har tagit med mig på en uggletur i sina hemknutar.

Vi är ute i skymningen en dag i mitten av mars. Vårvintern är den absolut bästa tiden för den som vill höra ugglor. Det beror på att de flesta ugglorna parar sig den tiden på året och då låter extra mycket.

Man sitter i skogen vid elden.
Bildtext Skymningen är den bästa tiden om du vill höra ugglor.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Men väderleken måste vara rätt, det är Johans tips för den som vill höra ugglor.

- Ugglorna är ganska känsliga, det får inte blåsa för hårt, inte vara för kallt, inte ska det vara nederbörd - lagom är ganska smalt för ugglorna, konstaterar Johan Tonberg.

- Det är som med andra fåglar; regnar det eller stormar det, då tystnar fågelsången.

Flera olika arter av ugglor i Jakobstad

Sparvugglan är den minsta ugglan i vårt land och samtidigt också en av de vanligaste. Pärlugglan uppskattas vara den vanligast förekommande arten, sammanlagt häckar det tio olika arter i vårt land.

I Jakobstad kan man se eller höra nästan samtliga arter som förekommer i landet.

- Här finns en ganska stor artrikedom. Den vanligaste arten här omkring är slaguggla, följt av pärluggla och sparvuggla, berättar Johan Tonberg.

Vuxen slaguggla sitter på björkgren
Bildtext Slagugglan är enligt Johan Tonberg den vanligaste ugglan i Jakobstad.
Bild: Yle / Seppo Nykänen
Pärluggla
Bildtext Pärlugglan är den vanligaste arten i vårt land.
Bild: Yle/Juha Laaksonen
Varpuspöllö
Bildtext Sparvugglan är den minsta ugglan i vårt land och samtidigt den minsta arten.
Bild: Yle, Risto Salovaara

Med lite mera tur kan man enligt Johan även se kattuggla, lappuggla, hökuggla, jorduggla, hornuggla och berguv. Då är vi redan uppe i nio arter, endast den vita fjällugglan saknas. Ugglorna rör sig alltid efter tillgången till föda, vilket förklarar artrikedomen.

- Förstås måste man göra skillnad på vilka som häckar här och vilka som bara stryker förbi. Berguven har inte häckat här på länge men jag hör den nästan varje år, säger Johan Tonberg.

Skicklig på att härma ugglor

Johan Tonberg är aktiv naturmänniska, han har jagat sedan ungdomen och är även duktig på att läsa djurspår. Han kan härma flera olika ugglearters läten, vilket han gör för att locka till sig ett svar av en revirförsvarande uggla.

Hur har du lärt dig att härma så skickligt?

- Ugglorna är inte så jättekräsna, det måste inte låta perfekt. Jag tycker själv att mitt lockljud inte låter så naturtroget alla gånger men ändå fungerar det, säger Johan.

- Det är inte bara ugglor, jag försöker härma de flesta fåglar. Det hänger förstås ihop med jakten, det är ett effektivt sätt att locka både sjöfåglar och skogsfåglar, konstaterar Johan Tonberg.

Vilka ugglor kan du härma?

- Den lättaste att härma är pärlugglan och slagugglan funkar delvis för mig. Sparvugglans vissling är världens enklaste att härma. Den arten är ganska tacksam, de är nyfikna och kommer gärna fram och många gånger följer dom efter dig fast dom märkt att du inte är en uggla, berättar Johan Tonberg.

Sparvuggla och slaguggla hörs i skymningen

När det redan skymmer rejält och skogen känns mörk hör vi mitt i allt en slaguggla på långt avstånd. Och lite senare hörs även sparvugglans vissling. Jag undrar hur ofta får Johan faktiskt höra ugglor när han är ute i naturen.

- Om det är gynnsamt väder så kanske hälften av gångerna jag är ute.

Är det en del av charmen att aldrig veta vad man får uppleva?
- Så är det absolut. Det skulle nog förlora en del av tjusningen om allt kom på beställning, säger Johan Tonberg.

Ansvarfullt beteende viktigt

Att spela upp fågelsång och fågelläten i naturen har blivit ett allt vanligare sätt att locka fram fåglarna för att se dem eller fotografera dem. Inspelad fågelsång kan förvirra och störa fåglar som har viktiga uppgifter att sköta, som att mata sina ungar.

Är det okej att härma ugglor?

- Jag anser att det ska vara en måtta med allt. Häckningen är känslig och det är viktigt att den lyckas. För mycket aktivitet, ljus och oljud är inte bra, säger Johan Tonberg och påminner om att ge ugglorna häckningsfred.

Lyssna på Naturmötet med Johan Tonberg och hör hur han härmar de olika arterna.

Diskussion om artikeln