Nästan 90 procent av alla barn har fått sexuella meddelanden av främlingar – vuxna erbjuder tobak och alkohol som belöning för sexuella tjänster
Nästan nio av tio barn har någon gång fått meddelanden med sexuella undertoner, och nästan en tredjedel av betydligt äldre personer. Det här visar en ny undersökning av organisationen Rädda Barnen.
Den färska rapporten behandlar barn och ungas kontakt med gromning, alltså en process då främst vuxna tar kontakt med minderåriga i sexuellt syfte.
En stor del av 11–17-åringar, nästan 90 procent, har fått meddelanden med sexuella undertoner någon gång. Vart fjärde barn får det en gång i månaden och vart sjätte barn upplever det en gång i veckan.
Åtminstone en tredjedel har fått sexuella meddelanden av personer som är minst fem år äldre än de själva. Över hälften av barnen i undersökningen är 15–17 år gamla.
De flesta som svarade var flickor, vilket innebär att det inte går att säga exakt hur vanligt problemet är för pojkar.
Det handlar inte bara om meddelanden, det är lika vanligt att barnen får eller blir ombedda att skicka nakenbilder.
Tre av fyra barn har blivit ombedda att skicka nakenbilder och 80 procent har fått bilder. Fler än vart tionde barn blir ombedd att skicka nakenbilder på veckobasis.
– Vår enkät visar att gromning är väldigt vanligt, säger Tanja Simola som är specialsakkunning vid Rädda Barnen.
Två tredjedelar har utsatts för någon form av gromning
Rädda Barnens enkät skickades till nästan 500 skolor i landet, varav 15 svenskspråkiga, och besvarades av närmare 1800 barn mellan åldrarna 11 och 17.
Det som resultaten utan tvivel visar är att meddelanden med sexuell underton är ytterst vanligt. 62 procent av de som kommunicerat med barnen på det här sättet har enligt rapporten varit vuxna eller minst fem år äldre.
31 procent uppgav för barnet att hen var minst fem år äldre. I en femtedel av fallen uppgavs inte åldern, två av fem fall uppgav personen sig vara lite äldre, och i ett av tio att den var lika gammal som barnet.
I en procent av fallen uppgav personen sig vara yngre.
Den här statistiken är alltså den ålder personen uppgav sig vara.
Behöver du hjälp? Här finns organisationer som erbjuder stöd
Vuxna lockar med pengar, tobak och alkohol
Vart tredje barn som har svarat på Rädda Barnens enkät har blivit erbjuden belöning för sexuella handlingar. Vuxna har till exempel skickat foton av pengar, tobak eller alkohol som möjlig belöning för nakenbilder eller en fysisk träff.
Nio procent av de som upplevt gromning har gått med på att videochatta och sex procent har träffat främlingen fysiskt.
Vad är gromning?
Gromning är processen när en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Den vuxna skapar känslomässiga band och använder sedan teknologi för att utnyttja barnet sexuellt. Det kan handla om att få eller skicka nakenbilder, föra en sexuell konversation eller utöva sexuellt våld – antingen via webbkamera eller genom att arrangera ett fysiskt möte.
Varför tala med främmande på nätet?
Enkäten frågade barnen varför de talar med främmande, inklusive vuxna och betydligt äldre, på nätet.
Över hälften svarade att de har haft tråkigt, 40 procent svarade att de har varit nyfikna. Vart tredje barn har inte förstått situationen. Vart fjärde har känt sig ensam eller har inte vågat vägra. Femton procent svarade att de varit intresserade av sex och sexualitet.
Att vara intresserad av sexualitet hör till barnens utveckling. Och det kan vara lättare för barn att fråga om sex anonymt på nätet än att diskutera det med vuxna i sin närhet.
– Det kan hända att barnet inte har fått tillräckligt information om sex och sexualitet hemma eller i skolan, säger Tanja Simola.
– Sexualundervisningen har kanske varit bristfällig, eller så har saker som barnet är nyfiket på just då inte behandlats.
Barn och unga vill diskutera säkerhet på nätet
Simola säger att en viktig sak som kom fram i undersökningen är det att barn vill diskutera faror på nätet.
De önskar att man skulle tala mera aktivt om ämnet i till exempel skolan, men de vågar nödvändigtvis inte be om det. Enligt Simola kunde man ta upp ämnet i vardagliga situationer inom familjen, som en del av den dagliga konversationen.
– Samtidigt som en vuxen frågar ett barn hur det har gått i skolan, kan hen också diskutera hur det har gått på nätet: Vilka appar som barnet har använt och vem barnet spelar eller talar med.
Du kan anmäla gromning och sexuellt utnyttjande av barn till Rädda Barnen på deras hemsidor. Länken hittar du här.
Rapporten hittar du också på organisationens hemsidor.
Artikeln uppdaterad kl 14:40 med information om hur undersökningen genomfördes.
Rättelse 26.4 kl 10:30: Det är inte bara vuxna som ligger bakom de olika övergreppen. En tredjedel av förövarna är identifierade som minst fem år äldre, vilket enligt undersökningen gör de yngsta förövarna i den gruppen 16 år gamla.