Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Alarmerande brister i polisens människohandelsutredningar – biträdande justitiekanslern inleder undersökning

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 08:53.
Pengar överräcks från en hand till en annan.
Bildtext Enligt sakkunniga finns det ett stort intresse av att utreda människohandel och relaterade brott. Fast Helsingin Sanomats grävreportage tyder på brister i polisens utredningar.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Det finns alarmerande brister i polisens människohandelsutredningar. Undersökningar görs slappt och de avslutas snabbt, skriver Helsingin Sanomat i sitt reportage (bakom betalmur, på finska).

HS har grävt i nästan 100 av polisens beslut i fall där någon misstänks för människohandel eller liknande utnyttjande. Fallen är från olika delar av Finland.

Enligt tidningens utredning brukar människohandelsfall ofta inte utredas alls. Alternativt utreds de bristfälligt och läggs sedan ner.

Det kommer också fram att en del av utredningarna tekniskt sett inte avslutas, utan får stå på hyllan i flera år. Det här kan göra dem mycket svårare att lösa.

Sakari Melander, som är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, har fått ta del av det material som Helsingin Sanomat sammanställt.

Han berättar för HS att fallen tydligt visar att polisen måste överväga hur man utreder människohandel och annat utnyttjande bättre.

– De här fallen ger en bred bild av att myndigheterna inte inser vad människohandel är, säger Melander.

Flera undersökningar läggs ner utan att någon ens intervjuar offren för det misstänkta brottet. Enligt Melander är det då bra att fråga sig om utredningen är tillräcklig innan man avslutar undersökningen.

En medelålders man i kostym står i ett arbetsrum.
Bildtext Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen ska påbörja en undersökning av polisens människohandelsutredningar. Arkivbild.
Bild: Yle

Beror det här på ett strukturellt problem inom polisväsendet?

På söndag kväll bekräftar biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen för HS att han påbörjar en undersökning av polisens utredningar.

– Det verkar som om utredningen av människohandelsbrott inte är effektiv, och att offrens rättigheter och straffrättsligt ansvar inte respekteras. De här exemplen är skäl till att misstänka att undersökningarna inte har uppfyllt kraven i förundersökningslagen. Den frågan måste klargöras, säger Puumalainen.

Puumalainen vill ta reda på hur poliser har agerat i förhållande till undersökningarna. Han vill också undersöka om polisen har ett strukturellt problem gällande människohandelutredningar.

– De här enskilda fallen målar upp en ganska tråkig helhet, säger han.

Källor: STT, Helsingin Sanomat

Rättelse 26.4 klockan 8:54: I en tidigare version av artikeln hade Puumalainen fått titeln biträdande justitieombudsman, biträdande justitiekansler är det rätta.

Diskussion om artikeln