Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgerliga oppositionen säger sig ha vunnit valet i Albanien men vallokalsutfrågningar tyder på ny seger för socialisterna

Från 2021
Den borgerliga oppositionens ledare Lulzim Basha har utropat sig som parlamentsvalets segrare i Albanien, trots att resultatet inte ännu är klart.
Bildtext Den borgerliga oppositionens ledare Lulzim Basha har utropat sig som parlamentsvalets segrare i Albanien, trots att resultatet inte ännu är klart.
Bild: EPA-EFE/Malton Dibra

Det borgerliga Demokratiska partiet har utropat sig som segrare efter gårdagens parlamentsval i Albanien. Rösträkningen pågår ännu och vallokalsutfrågningar tyder på en ny, knapp seger för Socialistpartiet, som har styrt landet i åtta år.

Den borgerliga oppositionsledaren Lulzim Basha, har utropat sig som valets segare trots att valresultatet inte ännu är klart. Basha tackade sina väljare efter att vallokalerna hade stängt och hävdade att högerkoalitionens seger var klar.

Premiärminister Edi Rama, som har lovat att avgå som ledare för Socialistpartiet, varnade för att dra förhastade slutsatser och uppmanade folk att vänta på det officiella resultatet som ska komma inom två dagar.

Vallokalsutfrågningar tyder på en knapp seger för socialisterna och Edi Rama, som hoppas på en tredje mandatperiod.

Valet föregicks av bittra anklagelser om fusk och en person sköts ihjäl medan fyra andra skadades i den värsta incidenten inför söndagens val. Själva valdagen och rösträkningen löpte ändå lugnt.

Många väljare var ända in i det sista osäkra på vem de skulle rösta på och valet väntades därför bli ytterst jämnt.

Valkommissionens ordförande Ilirjan Celibashi har uppmanat alla att hålla sig lugna i väntan på det officiella resultatet.

Socialistpartiets ledare, premiärminister Edi Rama som hoppas på en tredje mandatperiod har lovat att genomföra reformer som krävs för ett EU-medlemskap.
Bildtext Socialistpartiets ledare, premiärminister Edi Rama uppmanar folk att ge sig till tåls och vänta på officiella resultat.
Bild: John Thys / EPA-EFE

Internationella valobservatörer samt ambassadörer från EU och USA säger att valet verkar ha gått rätt till och att det inte finns anledning att misstänka valfusk, även om oppositionen anklagade socialisterna för att ha köpt röster på en del håll.

Edi Rama avvisar högerns uttalanden om en valseger som "spådomar inför en match" och han verkar vara säker på sin seger.

Både Rama och Basha talade inför valet om behovet att genomföra nödvändiga reformer som krävs, för att ett av Europas fattigaste länder ska kunna bli medlem i EU.

Albanien ansökte om EU-medlemskap år 2009 och blev ett kandidatland under Ramas styre. EU gick för ett år sedan med på att inleda medlemsförhandlingar, som ändå inte verkar röra på sig.

Den ekonomiska situationen är svår, också på grund av pandemin som har drabbat den viktiga turistnäringen. Albanien har 2,8 miljoner invånare men 3,6 miljoner röstberättigade, vilket vittnar om hur många albaner har flyttat utomlands sedan kommunismens fall för tre årtionden sedan.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln