Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Båtar och båtmotorer säljs ännu i rekordfart – priserna har trissats upp och utombordare börjar vara svåra att få tag på

Från 2021
Svallvågor efter en motorbåt.
Bildtext Sommar, sol och pandemi. Då vill många finländare köpa båt.
Bild: Marica Hildén / Yle

Finländarna verkar förbereda sig på ännu en sommar med pandemi och hemester, vilket bland annat syns i en rekordstor efterfrågan på båtar och båtmotorer. Samtidigt går tillverkningen trögt. Kombinationen trissar upp priserna rejält.

Båtindustrin är en bransch som sannolikt skulle blomstra ännu mer under pandemin om inte för brist på nya produkter. Tillverkning av såväl nya båtar som motorer går trögare än normalt, då hela tillverkningskedjan lider av förseningar och materialbrist.

I Finland syns det här just nu som en brist på utombordsmotorer, berättar Johnny Granholm som är butikschef på Wasa Power Center.

- Nytt är det nog väldigt svårt att få. 9,9 hästkrafter och neråt finns ännu, men 20 och större börjar vara så gott som slut, säger Granholm.

Rekordförsäljning – dubbelt upp från i fjol

Enligt Granholm är det helt tydligt att det är pandemin som fått finländarna att köpa båtar som aldrig förr. I vår syns det ännu tydligare än ifjol, säger han.

- Vi har aldrig sålt sådana mängder med båtar på så kort tid som i år. Det började redan ifjol och vi trodde att det blir likadant i år, men det blev dubbelt upp.

På vissa håll råder det också brist på hela båtar, enligt Granholm. För den som ännu i sommar vill ha tag på en båt gäller det att vara snabbt ute menar han.

- Det kan kasta lite från båt till båt, men det kan vara svårt att få en till den här säsongen.

Yamaha utombordare
Bildtext Nya utombordsmotorer kan vara svåra att få tag på, säger österbottniska försäljare.
Bild: Mikael Crawford/Yle

På Hydrolink Boatcenter har Mats Carlson också märkt att det råder brist på vissa typer av motorer.

- Det är nog svårt att få utombordare. Men vi beställde en stor del redan förra sommaren så vi är ganska bra förberedda.

Begagnade båtar säljs för mer än inköpspris

Carlson gläds förstås över att det är goda dagar för branschen.

- Efterfrågan är verkligen jättehög. Det ser bra ut för branschen då man semestrar hemma.

För den som vill sälja en båt eller båtmotor är det därför väldigt bra läge. Den stora efterfrågan har fått priserna att skjuta i höjden.

Mats Carlson, båtförsäljare på Hydrolink boatcenter i Korsholm.
Bildtext Efterfrågan på såväl produkter som tjänster i båtbranschen är extra stor just nu, säger Mats Carlson på Hydrolink Boatcenter.
Bild: Yle/Anna Ruda

Johnny Granholm gissar att båtpriserna har stigit med omkring 20 procent. Nyligen sålde han en båt från 2017 för 1 000 euro mer än inköpspriset som ny. Samma trend ser han i prissättningen över hela linjen och båtarna hittar ändå köpare.

Också inom service och tjänster märks båtruljansen nu.

Vi är också väldigt långt bokade med service och sjösättning, säger Mats Carlson.

Diskussion om artikeln