Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Omsorgsassistenter ska minska personalbristen inom vården – Julie Melander första att bli klar med ny utbildning

Från 2021
Kvinna i glasögon och munskydd och blåa vårdkläder tittar in i kameran.
Bildtext Julie Melander blir klar med studierna till omsorgsassistent på torsdag. Hon kommer ursprungligen från USA och har bott i Finland i åtta år.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Yrkesakademins nya utbildning för omsorgsassistenter kan minska personalbristen inom social- och hälsovårdsbranschen. Jag tycker om att jobba med äldre på grund av deras visdom och humor, säger Julie Melander som blir färdig omsorgsassistent denna vecka.

Sedan i höstas har Yrkesakademin i Österbotten en ny utbildning för omsorgsassistenter. Det är en utbildning inom social- och hälsovårdsbranschen som är kortare än utbildningen för närvårdare.

Julie Melander är den första omsorgsassistenten att bli klar med sina studier vid den nya utbildningen. Hon studerar vid Yrkesakademins enhet i Närpes och får sin examen den här veckans torsdag.

– Som omsorgsassistent hjälper jag bland annat till med att mata och att duscha klienter. Jag kan inte dela ut mediciner och jag jobbar inte heller ensam, säger Melander.

Omsorgsassistenter arbetar med assisterande vård- och omsorgsuppgifter vid enheter för serviceboende och inom äldreomsorgen. Melander jobbar för tillfället som omsorgsassistent på ett serviceboende i Närpes.

– Jag tycker om att jobba med äldre på grund av deras visdom och humor.

Att vara omsorgsassistent är lite mera än att bara vara vikarie eftersom man har en examen

I oktober förra året kom en lagändring som innebär att omsorgsassistenter räknas med i personaldimensioneringen när de deltar i arbetet med klienter. Melander valde att studera till omsorgsassistent eftersom det snabbt gav henne en utbildning inom en bransch som hon är intresserad av.

– Att vara omsorgsassistent är lite mera än att bara vara vikarie eftersom man har en examen.

Kan minska personalbristen

Britt-Marie Lindqvist är lärare inom social- och hälsovårdsbranschen vid Yrkesakademin. För tillfället är hon också ansvarig för omsorgsassistentutbildningen i Närpes.

Lindqvist tror att utbildningen för omsorgsassistenter kan vara till hjälp för att minska bristen på personal inom vårdbranschen.

– Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vårdbranschen och många arbetsplatser ropar efter personal. Hur många vi än utbildar verkar det ändå finnas lediga närvårdartjänster, så den här utbildningen är ett komplement, en hjälp till det, säger Lindqvist.

Kvinna med glasögon och munskydd tittar in i kameran. I bakgrunden sjukhusmiljö.
Bildtext Britt-Marie Lindqvist är lärare inom social- och hälsovårdsbranschen vid Yrkesakademin. Hon säger att utbildningen kan läggas upp enligt studerandes egna önskemål.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Utbildningen till omsorgsassistent består av två examensdelar som också ingår i närvårdarutbildningen. Det innebär att den som vill kan fortsätta att studera för att bli närvårdare efteråt.

– Om man inte vill gå en hel närvårdarutbildning kan man börja med att bli omsorgsassistent och få två examensdelar klara. Sedan kan man också studera vidare till närvårdare.

Utbildningen kan läggas upp enligt studerandes egna förutsättningar och önskemål genom en personlig utvecklingsplan.

– Man kan göra utbildningen väldigt praktiskt, men man kan också välja att ha närstudier eller distansstudier. Hur en enskild studerandes studier ser ut och hur lång tid utbildningen tar varierar beroende på hur man gjort upp den personliga planen.

Lindqvist säger att det inte bara är i Närpes man kan studera för att bli omsorgsassistent. Utbildningen ordnas också på Yrkesakademins enheter i Vasa och Pedersöre. Hittills har några studerande varit intresserade på varje ort.

– Utbildningen för omsorgsassistenter är ännu väldigt ny och jag tror och hoppas att det kommer finnas flera intresserade när utbildningen kommit igång ordentligt.

En skål av papp med löständer och plastburkar i.
Bildtext Till omsorgsassistentens arbetsuppgifter hör bland annat att mata och duscha klienter. Omsorgsassistenten kan också hjälpa till med påklädning, tandborstning och liknande.
Bild: Yle/Sara Storbäck

"Jag vill fortsätta att studera samtidigt som jag jobbar"

Julie Melander kommer ursprungligen från USA. Där arbetade hon också i vårdbranschen, bland annat med äldreomsorg och på ett läkemedelsföretag. För åtta år sedan flyttade hon till Närpes från USA. Hon flyttade eftersom hennes man har släkt på orten och ville vara närmare dem.

– Min man flyttade från USA för att vara med sin mormor och mamma och jag flyttade efter honom. Efter att min man avled ville jag gå tillbaka till skolan för att få en examen och kunna jobba med äldre, säger Melander.

Efter att hon är klar med studierna vill Melander gärna fortsätta att arbeta som omsorgsassistent. Vid sidan om tänker hon också studera för att bli närvårdare.

– Jag vill fortsätta att studera samtidigt som jag jobbar. Jag tycker om skolan och vill alltid lära mig nya saker.

Diskussion om artikeln