Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Iversen har fått utstå näthat efter femmilsguldet: ”Jag kallas både för en astmatiker och för en pedofil”

Från 2021
Emil Iversen poserar med femmilsguldet 2021.
Bildtext Emil Iversen tog sitt första individuella VM-guld på femmilen.
Bild: AOP

Femmilen i skid-VM slutade i kaos. Guldmedaljören Emil Iversen avslöjar till Dagbladet att han utsatts för ryska hatattacker sedan den stökiga avslutningen.

Iversen korades till världsmästare efter att hans landsman Johannes Høsflot Klæbo diskvalificerats. Kläbo hade kört in i Aleksandr Bolsjunov på upploppet med påföljden att ryssens stav gick av.

Bolsjunov kom i mål som trea men fick VM-silver i och med att Kläbo ströks ur resultatlistan. En medalj han vägrade att bära på prispallen.

Emil Iversen berättar i en intervju för Dagbladet att han fått ta emot otaliga fientliga kommentarer på sociala medier från Ryssland sedan dess.

– Jag kallas både för en astmatiker och för en pedofil. De flesta meddelandena handlar om astma och fusk. Det var mycket av den varan efter VM, säger han.

Medaljtrion på herrarnas femmil i VM 2021.
Bildtext Aleksandr Bolsjunov var butter på prispallen efter femmilen.
Bild: AOP

”Svårt att ta det på alltför stort allvar”

Iversen säger att han förstår att Bolsjunov var upprörd efter tävlingen, men att han, å andra sidan, inte bekymrar sig om vad den ryska skidkungen håller på med.

Det ryska näthatet väljer han inte att vältra sig i.

– Det finns många olika slags fans i Ryssland. De är patriotiska. Flera tror att det är kung Harald som har köpt och avgjort loppen.

– När de börjar blanda in Erna Solberg (Norges statsminister) och kung Harald är det svårt att ta det på alltför stort allvar.

Ångrar utspelet i Lahtis

Iversen ångrar sig däremot ett av sina uttalanden i vinter. Efter de norska herrarnas framgångsrika världscuphelg i Lahtis lade han ut texten på ett mindre lyckat sätt.

– Då var jag dum och sade att ”vi pissade” på Ryssland. Jag vet inte hur det översattes till ryska, men man kan ju bara föreställa sig reaktionerna om en ryss hade sagt att de urinerade på norrmän. Det var inte ett så smart utspel av mig, säger Iversen.

Den 29-årige norrmannen vann två VM-guld i Oberstdorf. Utöver femmilsguldet var han i nyckelroll i det norska stafettlaget. Han var överlägset snabbast på den andra etappen och lyfte Norge tillbaka in i segerkampen.

– Jag är inte bra på mycket, men ingen kan ta från mig vad jag har levererat på skidor. Det ger en inre frid, säger han till Dagbladet.

Diskussion om artikeln