Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol och åklagare stoppar Navalnyjs organisation

Från 2021
Uppdaterad 26.04.2021 14:51.
Demonstranter samlas kringen ett plaket med texten Frihet för Navalnyj på ryska.
Bildtext Förra veckan demonstrerade Navalnyjs anhängare i tiotals ryska städer.
Bild: All Over Press

Ryska myndigheter har beslutat att införa belägga den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs regionala nätverk med ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Förbudet gäller tills en domstol i Moskva tagit ställning till om Navalnyjs anti-korruptionsstiftelse och dess regionala nätverk ska klassas som extremistorganisationer.

Det är oklart om stiftelsen, som blivit berömd för sina avslöjanden om storskalig korruption inom den ryska makteliten, kan fortsätta sin verksamhet.

Enligt ett beslut som överlämnats till stiftelsen gäller beslutet också stiftelsens verksamhet.

‒ Verksamheten vid Navalnyjs kontor och vid FBK (stiftelsen mot korruption) stoppas med omedelbar verkan, skriver FBK:s vd Ivan Zjadanov på Twitter. Zjadanov länkade också till ett foto på dokumentet.

Domstolen bekräftar att de regionala kontorens verksamhet stoppats på beslut från åklagaren. Domstolen nämner däremot inte stiftelsen i sitt uttalande.

Det regionala nätverket uppgav senare på dagen att de slutat publicera information på grund av beslutet.

Lägger ned verksamhet

På söndagen uppgav Navalnyjs medarbetare att de kommer att fortsätta stiftelsens verksamhet oavsett domstolsprocessen.

Ryssland håller parlamentsval i höst och Navalnyjs organisation har arbetat för att utmana president Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland genom så kallat smart röstande. Det betyder att väljare uppmanas rösta på en oppositionskandidat som har störst möjlighet att segra i deras valdistrikt.

‒ Vi har tid, vilja och styrka att omorganisera vårt arbete så att vi kan besegra Enade Ryssland i valet, sa stiftelsens verksamhetsledare Leonid Volkov som befinner sig i exil i Litauen.

Hårda straff

Men det är oklart om verksamheten verkligen kommer att fortsätta ‒ i alla fall inom Rysslands gränser. Straffen för extremistisk verksamhet är hårda och Navalnyjs kontor i Moskva uppger att det redan nu lagt ned sin verksamhet.

Det finns i dag 33 organisationer på Rysslands lista över extremiströrelser, bland dem Islamska staten och al-Qaida. Grupperna är förbjudna i Ryssland och de som deltar i deras verksamhet kan dömas till långa fängelsestraff.

‒ Det skulle vara för farligt för våra anställda och anhängare att fortsätta, uppger Moskvakontoret i ett uttalande.

Kontoret uppger däremot att man kommer att fortsätta verksamheten på individnivå.

‒ Det kommer inte att bli en lätt kamp, men vi kommer att segra eftersom vi är många och vi är starka, uppger kontoret.

Navalnyj avtjänar ett två och ett halvårigt fängelsestraff. Domen och processen mot honom har kritiserats hårt av den ryska oppositionen och västländerna.

Källor: Reuters, AFP, AP

Uppdaterad klockan 13.50 den 26.4 med att beslutet enbart gäller det regionala nätverket.

Diskussion om artikeln