Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå fick råd av Kommunförbundet i soppan kring valet av bildningsdirektör: Ordna nytt val eller korrigera brister

Från 2021
Ordförandeklubban i borgå stadshus
Bildtext Borgå har två alternativ att välja på då man funderar hur man går vidare gällande bildningsdirektören.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Borgå stad får nu ta sig en funderare. Kommunförbundet har gett råd hur staden ska gå vidare efter att Helsingfors förvaltningsdomstol upphävde beslutet från 2019 att välja Sari Gustafsson till bildningsdirektör.

Kommunförbundet konstaterar att Borgå har två alternativ: Antingen gör man om processen så att tjänsten ledigförklaras på nytt eller så korrigerar staden det som gick fel.

- Vi funderar fortfarande på vad det senare alternativet betyder. Ska vi på nytt intervjua alla fem som vi intervjuade 2019, eller vad ska vi göra. Vi vet inte riktigt ännu, säger Anu Kalliosaari, personaldirektör vid Borgå stad.

"Kanske säkrast att intervjua en gång till"

Hon konstaterar att staden måste se över om man har tillräckligt med anteckningar från den intervjurunda som fördes då. Dessutom har tiden gått sedan intervjuerna fördes.

- Därför skulle det kanske vara säkrast att intervjua dem en gång till, eftersom situationen har förändrats. Men det har vi inte bestämt ännu, så allt är spekulationer i det här skedet.

Så du kan inte säga åt vilket håll det lutar?

- Nej, inte i det här skedet.

Det här kan alltså betyda att Sari Gustafsson inte får fortsätta som bildningsdirektör, eller hur?

- Jag ser det inte så. Hon har suttit på posten redan i över ett år, och hon får ju söka om vi bestämmer att lediganslå tjänsten igen. Så jag kan inte säga någonting om det.

Bildningsdirektör Sari Gustafsson
Bildtext Sari Gustafsson är bildningsdirektör i Borgå sedan januari 2020 (arkivbild).
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Möjligheten finns förstås att politikerna fattar ett annat beslut än 2019, om det blir en ny runda med nya sökande.

Kalliosaari konstaterar att det är stadsfullmäktige som avgör vem staden vill ha på posten.

- Jag börjar inte förutse hur de gör. Det måste du fråga stadsfullmäktige.

Om staden ledigförklarar tjänsten på nytt betyder det att alla som är intresserade har möjligheten att söka den. Då blir det en ny intervjuomgång och fullmäktige har sista ordet i valet av ny direktör.

"Vänta med ert besked!"

Kommunförbundet ger rådet att Borgå stad väntar med sitt avgörande hur man går vidare i processen tills besvärstiden har löpt ut gällande förvaltningsdomstolens färska beslut.

Helsingfors förvaltningsdomstol upphävde stadsfullmäktiges beslut från november 2019 om valet av bildningsdirektör.

Orsaken var att ett formfel hade förekommit, i och med att det då beslutet fattades hade saknats en korrekt meritjämförelse mellan de sökande.

Nu måste alltså Borgå stad besluta om staden går vidare med det första eller andra alternativet som Kommunförbundet förespråkar.

- Vi hade först tänkt föra frågan till stadsstyrelsen så snart som möjligt, men om vi väntar att besvärstiden löper ut så blir det kanske någon gång i maj månad, berättar Anu Kalliosaari.

Personaldirektören säger att Borgå stad nu vill diskutera läget med beslutsfattarna.