Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadscyklarna tas i bruk i maj – om många hyr dem kan de placeras på flera ställen i Raseborg

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 08:04.
Ville Vuorelma och Aleksanteri Repo cyklar på Raseborgs stads första stadscyklar.
Bildtext Raseborgs turistchef Ville Vuorelma och Aleksanteri Repo, vd för cykeluthyrningsföretaget Kaakau, prövade cyklarna i Ekenäs den 26 april. Den 6 maj börjar cyklarna hyras ut.
Bild: Marica Hildén / Yle

Den 6 maj tas stadscyklarna i bruk i Raseborg. Den som vill kan då hyra cyklar i Ekenäs, Karis, Billnäs och Fiskars.

Det kommer att placeras ut 30 cyklar på olika håll i Raseborg från och med torsdagen den 6 maj, men i Fiskars tas de i bruk senare i maj. Försöket pågår till slutet av oktober.

Stadscyklarna placeras vid tågstationerna i Karis och Ekenäs, och dessutom i Fiskars bruk och i Billnäs.

Det kan finnas flera ställen att hyra cyklarna på under sommarens lopp, det beror på hur flitigt de används och var folk mest kommer att röra sig med cyklarna.

Stora förhoppningar

Det är cykeluthyrningsföretaget Kaakau från Kymmenedalen som levererar cyklarna. Företagets vd Aleksanteri Repo säger att han har stora förhoppningar på cykeluthyrningen i Raseborg.

Flera orange stadscyklar på rad som folk kan hyra.
Bildtext Raseborg stad gör ett försök över sommaren med stadscyklar som man kan hyra via en applikation.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är frågan om ett område med stora avstånd mellan orterna, vilket är nytt för företaget.

- Vi ser det samtidigt som ett test för vår del eftersom vi inte tidigare hyrt ut cyklar på ett liknande område. 30 cyklar är en bra början eftersom det här försöket mest riktar sig till turister. Det skulle behövas kanske 200 cyklar om vi ville täcka alla stadsdelar så att alla invånare hade en cykel bakom knuten.

Raseborgs turistchef Ville Vuorelma tror att cyklarna kommer att räcka till.

- Det kommer att finnas kanske fem parkeringar i bruk samtidigt, så jag tror de räcker. Kaakau kommer varje vecka att se över cyklarna och placera dem på de ställen där de mest hyrs ut.

Vill du cykla med Gustaf?

Den som vill hyra en cykel behöver en smarttelefon för att kunna ladda ner en applikation. Applikationens namn finns på cykelramen.

Därefter väljer du cykel, du kanske väljer en cykel som heter Gustaf och för att hyra den så behövs telefonnummer, e-post och uppgifter om det betalkort du använder.

Du väljer också hur länge du vill hyra cykeln: det kan till exempel vara för en kvart, en timme eller hela dagen. Det går också att köpa ett säsongskort.

Styrstången på en stadscykel där det står att cykeln heter Gustaf.
Bildtext Cykeln Gustaf är ledig och via en applikation hyr du just den cykeln i Raseborg.
Bild: Marica Hildén / Yle
En smarttelefon med en applikation så man kan hyra stadscykel.
Bildtext Applikationen i telefonen låser upp cykeln efter en stund.
Bild: Marica Hildén / Yle

Därefter kan du låsa upp cykeln och trampa i väg. Cykeln ska sedan föras tillbaka till någon av stationerna där de ska vara parkerade.

Cyklarna ska alltså parkeras vid en station efter att de använts. Företaget vet var cyklarna är tack vare gps.

Den som inte returnerar cykeln till en station får en räkning av företaget för att man varit tvungen att hämta cykeln från en plats där den inte hör hemma.

Raseborg och Kaakau har ett specialerbjudande från den 6 till den 9 maj: då kan man cykla gratis i en timme för att känna på hur det är att använda stadscyklarna.

Knappt några problem med uthyrningen av cyklar

Aleksanteri Repo säger att företaget inte haft några problem med folk som inte tar ansvar för cyklarna.

- I början var vi rädda för vandalism och andra problem, men det har knappt hänt något alls. Folk tycker om att cykla och de vill gärna var med och bygga upp det här systemet.

Aleksanteri Repo är vd för cykeluthyrningsföretaget Kaakau.
Bildtext Aleksanteri Repo startade företaget Kaakau tillsammans med en vän för ett par år sedan.
Bild: Marica Hildén / Yle

Företaget kommer en gång i veckan till Raseborg för att kolla att cyklarna är i skick och flyttar dem till de stationer där de används mest.

- Det är användarna som bestämmer var cyklarna behövs. Om alla cyklar i Karis hamnar i Billnäs eller Ekenäs, så visar det var de borde vara. Vi kommer kanske att ha flera stationer under sommarens lopp.

Ville Vuorelma säger att det är helt klart att cyklarna finns vid tågstationerna eftersom Raseborgs stad ser dem som en förlängning av kollektivtrafiken.

Endast ett anbud

Ett anbud lämnades in när stadsutvecklingssektionen begärde in offerter om cyklarna. Anbudet var 30 cyklar för 18 000 euro.

Hur ser du, Ville Vuorelma, på det faktum att bara ett företag lämnade in ett anbud och det inte blev konkurrens om priset?

- Vi har tittat på olika företag, men det finns inte många som levererar till mindre orter. Vi har jämfört priset med andra städer och jag anser att priset är konkurrenskraftigt.

Kommer staden Raseborg att få tillbaka pengarna?

- Vi ser det som en service för dem som bor här och för turister. Det är en förlängning på kollektivtrafiken, och så är det viktigt att folk rör på sig.

Ville Vuorelma.
Bildtext Raseborgs turistchef Ville Vuorelma hoppas att försöket med stadscyklar lyckas och kommer finnas i Raseborg även i framtiden.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ville Vuorelma hoppas att stadscyklarna kommer att leda till att turisterna stannar längre i Raseborg, och om de gör det så lämnar de också mera pengar efter sig.

Tanken är att det ska finnas stadscyklar i Raseborg även i framtiden.

- Vi får se hur de används med hjälp av statistik för varje månad. Vi ser över situationen i höst, men utgångspunkten är att vi fortsätter med uthyrningen.

"Cykling är för alla"

Aleksanteri Repo, vd för Kaakau, berättar att han och en vän startade företaget för ett par år sedan eftersom de ansåg att det måste finnas möjlighet för alla orter att hyra ut cyklar.

- Vi anser att det är lite fel att sådana här investeringar ofta kostar hundratusentals eller miljontals euro som kanske bara större städer har råd med. Jag anser att cykling är till för alla.

Artikeln uppdaterades den 27 april med uppgifter om att man kan prova på att cykla gratis mellan den 6 och 9 maj.