Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Läget är bättre, men pandemin är inte över" – chefsöverläkare i Egentliga Finland orolig över en för optimistisk syn på coronaläget

Från 2021
uteservering vid aura å
Bildtext Uteserveringarna i Åbo fylldes så fort restaurangerna öppnade.
Bild: Arash Matin / Yle

Restriktionerna har lättat, restaurangerna är öppna, skolorna ordnar närundervisning och vaccinationerna rullar på. Många har fått uppfattningen att coronaläget tillåter en mycket friare livsstil igen. Men pandemin är dessvärre inte över.

Visst stämmer det att incidensen i Egentliga Finland har gått ner och coronaläget är klart bättre än vad det var för bara några veckor sedan. Men ännu är det inte dags att pusta ut.

- Läget har blivit mycket bättre. Men just nu går siffrorna långsammare nedåt. Vi måste komma ihåg att pandemin inte är över. Incidensen är fortfarande över 100, säger Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Det är lätt att låta sig själv tro att läget är bättre än det är i verkligheten.

För bara några veckor sedan var läget svårt i Egentliga Finland och coronasiffrorna såg alarmerande ut. Tack vare skärpta restriktioner och tålamod lyckades man ändå vända trenden relativt fort och incidensen sjönk snabbt igen.

Att man lyckades stävja det värsta läget så pass effektivt kan vara en orsak till att många har fått en felaktig bild av coronaläget just nu. Vi har helt enkelt en lite för optimistisk syn.

- Man kanske inte kommer ihåg att vi fortfarande är på en ganska hög nivå. Vi är alla ganska trötta på det här och då är det lätt att tro att läget är bättre än vad det är i verkligheten.

Mikko Pietilä
Bildtext Mikko Pietilä.
Bild: Yle/Arash Matin

Okej att fira valborg, men skippa stora picknickar

Under vårens första varma helg samlades folk kring Aura å och i parkerna i Åbo för att umgås och njuta av solskenet och varandras sällskap. Många hoppas kunna göra detsamma under valborgshelgen som väntar. Men hur går det ihop med pandemiläget?

Den rådande rekommendationen är att högst sex personer får samlas. Pietilä säger att det är tillåtet att fira valborg, så länge man låter bli de stora folksamlingarna.

- Jag hoppas att man kommer ihåg alla råd vi alla redan känner till, att inte träffa så många människor som man kanske vill träffa.

Publikhav med studentmössor under valborgsmässoafton i Åbo.
Bildtext Arkivbild på valborgsmässofirande i Åbo.
Bild: Yle/Sara Silvennoinen

- Ifall man vill fira valborg i grupp är det bäst att fira utomhus, inte inomhus. Men också utomhus borde man undvika de stora folkmassor som är ganska typiska för valborgsfirandet.

Kontakterna mellan människor ökar lätt om man firar valborg på det traditionella sättet, det vill säga med stora gemensamma picknickar i parker.

- Att träffas i mindre grupper tycker jag är okej. Men stora picknickar i parkerna med hundratals, eller till och med tusentals människor, det kan jag inte rekommendera.

mousserande vin i glas.
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Restriktionerna lättar småningom

I takt med att coronaläget ljusnar kommer restriktionerna också att fortsätta luckras upp. Enligt Pietilä följer man regeringens exitplan. Ccoronaarbetsgruppen i Egentliga Finland överväger de lokala restriktionerna veckovis. Men hur stora förändringar vi kommer att se inom de närmaste veckorna är oklart.

- Det är svårt att säga. Vi börjar med lättade restriktioner för barn och unga. Då situationen ser ännu bättre ut kan vi börja med ytterligare lättnader för vuxna. Jag hoppas att vi är nära ett normalt liv i slutet av sommaren.

Diskussion om artikeln